TRAGIČNA ISTORIJA LESKOVCA: Savezničko bombardovanje 6. septembra 1944. godine

Loading

ЛЕСКОВАЦ – Полагањем венаца на Спомен чесму посвећену недужним жртвама, данас је обележена 76. годишњица бомбардовања Лесковца у Другом светском рату.  Венце су испред локалне самоуправе положили шеф Кабинета градоначелника Милан Ничић и Чедомир Стојковић, члан Кабинета, као и представници Војске Србије и Градског одбора СУБНОР-а.

Савезничко бомбардовање Лесковца догодило се 6. септембра 1944. године, када је у облаку дима нестао највећи део једног од најразвијенијих градова тадашње Југославије. Порушено је око 1800 објеката међу којима су били и симболи тадашњег Лесковца. Позната су имена 819 страдалих, али је њихов број био много већи.

Присутнима се испред Градског одбора СУБНОР-а обратио проф. др Живан Стојковић: „Пред спомеником смо који симболизује један од најтрагичнијих догађаја у историји Лесковца и дужни смо да са посебним пијететом то и покажемо, не само полагањем цвећа, већ и вечитим сећањем садашњих и будућих генерација у име преко хиљаду погинулих недужних цивила, који су својим животима платили цену борбе против највећег зла у историји човечанства – фашизма. А само месец дана иза бруталног бомбардовања града стигла је слобода плаћена крвљу оних који су знали да то императив опстанка и постојања. Зато је спомен чесма прави симбол трајања са бистрином воде која не прекида никада свој ток”, објављено је на званичном сајту Града Лесковца.

П.С.

Бомбрдовање Лесковца предмет је нових истраживања, јер је дуго то била “табу тема”. О овом догађају посебно су писали новинар и публистиста Сава Димитријевић, др Момчило Павловић и историчар Верољуб Трајковић. 

 

Recommended For You

About the Author: danilo kocic

Ostavite odgovor

%d bloggers like this: