Slobodan Ćukalović, dugogodišnji predsednik Udruženja Vlasotinčana u Beogradu: „Biti Vlasotinčanin je stanje duha“

Loading

ВЛАСОТИНЦЕ – Дугогодишњи председник Удружења Власотинчана “Влада Илић” у Београду и некадашњи ученик Власотиначке гимназије Слободан Ћукаловић је ових септембарских дана посетио своју некадашњу школу. Повод посете био је уручење стотинак књига школској библиотеци.

Књиге ће користити како гимназијалцима, тако и ученици који похађају Техничку школу. Иначе, Слобадан Ћукаловић је инжењер рударства у пензији, који је радни век провео у рудницима широм некадашње Југославије, а који се интензивно више од двадесет година бави повезивањем свог завичаја са престоницом и често за себе каже да је “Власотинчанин на привременом раду у Београду”.

“Непосредни повод за посету своје некадашње школе била је монографија “Квалитет гимназијског образовања”, коју смо написали Жарко Спасић, Слободан Кулић и моја маленкост. У писању монографије имали смо велику и несебичну помоћ и подршку обе власотиначке средње школе. Како донација не би била само у неколико примерака поменуте монографије, ја сам одлучио да школама поклоним и део књига из своје кућне библиотеке. У договору са професорима направио сам селекцију књига, које могу да користе власотиначким средњошколцима. Добар део књига представљају и обавезну школску лектиру”, појаснио је некадашњи гимназијалац Слободан Ћукаловић.

Међу поклоњеним књигама налазе се историјске књиге, романи Достојевског, Гогоља, затим књижевна критика о Десанки Максимовић, Бранку Миљковићу и сабрана дела Хемингвеја и других аутора.

На урученом поклону захвалио се Драгиша Поп-Илић, директор Власотиначке гимназије, истичући да читање обогаћује и оплемењује човека, те да је књига један од најбољих пријатеља.

Слободан Ђукаловић је истакао да планира да из своје библиотеке књиге донира и Основној школи “Синиша Јанић”, као и власотиначкој Народној библиотеци “Десанка Максимовић”.

“Пошто сам некада основна и прва знања стицао у Основној школи “Синиша Јанић”, у плану ми је да у наредном периоду известан број књига, пре свега дечјих, поклоним и њиховој библиотеци. Будући да годинама веома добро сарађујем и са Народном библиотеком “Десанка Максимовић’, део својих књига донираћу и њима, ту пре свега мислим на наслове намењене старијима”, појаснио је своје планове овај Власотинчанин на “привременом” раду у Београду, како за у разговору за себе увек истиче.

И на крају да се подсетимо још једне Слободанове изјаве “Бити Власотинчанин је стање духа”.

НАПОМЕНА: Пројекат – Култура и образовање у време интернета. Овај садржај део је пројекта који је суфинансирала општина Власотинце. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.“ (Уговор о додели средстава из буџета општине Власотинце). Напомена: видети сајт (поглавље о Власотинцу)

Recommended For You

About the Author: Medija centar 016

Ostavite odgovor

%d bloggers like this: