JELENA ĐOKIĆ, profesorica srpskog jezika: “Montevideo na Vlasini”

Loading

VLASOTINCE – Zlatni period fudbalskog kluba “Vlasina” za mnoge Vlasotinčane označava period od 2001. godine do trenutka kada je 2005. uprava kluba dopustila da sve ono što je vizionarskim i ogromnim zalaganjem jednog čoveka i timom koji ga je pratio prepustio onima koji su svojim radom minimizirali rad i trud jednog čoveka koji je oduvek igrao isključivo fer-plej sa zadovoljstvom a na opšte dobro građana Vlasotinca.

Jovan Stojanović, veliki dobrotvor, najzaslužniji za uspehe FK “Vlasine” i Ilija Petković, čuveni fudbaler i trener

Istorijski razvoj “Vlasine” počinje daleke 1920. godine kada je Vojislav Popović osnovao klub koji će kroz istorijski razvoj imati i uspone i padove.

Godine 2001. “Vlasina” je neslavno bila pred ispadanjem iz tadašnje Zone. Bez osnovnih sredstava, ruiniranirah objekata nije bilo nimalo lako ostvariti bilo kakav pomak. Za mnoge, ali ne i za jednog entuzijastu, zaljubljenika u fudbal i sa najvećim motivom da deca koja treniraju fudbal imaju osnovne uslove kako ne bi odlazili iz svog mesta. Kako je zamislio tako je i ostvario svaku svoju ideju za koju su vrlo često i njegovi najbliži saradnici sumnjali. Rekonstrukcija terena je bio prvi izazov. Od ruine, napravljen je stadion koji je mogao da parira naznačajnijim klubovima tadašnje Super lige

Dolazak igrača koji su Vlasotince doživljavali kao svoj drugi dom, a za klub čininili sve, doveli su klub u viši rang takmičenja. Trener Dragan Nikolić znao je uvek na koga može da računa tako da je uspeh bio neizostavan. Obrad Vidojević, Miroslav Milosavljević, su osobe koje sa posebnim značajem ističem u ovom tekstu iako će se imena takođe značajnih ljudi naći u Monografiji “Sto godina fudbalskog kluba” Vlasina”.

Najveći broj gledalaca koji su pratili svoj klub bili su prepoznatljivi u svim mestima gde je “Vlasina” gostovala. U drugoj ligi “ Vlasina” se takmičila i ugostila fudbalske klubove”Rad”, “Čukarički”, ČSK, “Čelarevo”, “Dinamo” iz Pančeva, “Mladi radnik”iz Požarevca, “Javor” – Ivanjica, “Spartak” iz Subotice, “Voždovac” – Beograd, “Jedinstvo” iz Uba, kao i prijateljsku utakmicu sa “Crvenom zvezdom”.

Zamisao Jovana Stojanovića ostvarena je uz sve napore koji su bili nadljudski, ali sa verom i iskrenom željom da iza sebe ostavi delo kojim će se generacije ponositi.

Da li je uspeo u tome, vreme će posvedočit, i a ja se kao njegova ćerka ponosim što je za sobom ostavio nekim novim naraštajima mesto gde će pokazati svoj talenat.

 

НАПОМЕНА: Пројекат – Култура и образовање у време интернета и дигиталне ере

Овај садржај део је пројекта који је суфинансирала општина Власотинце. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.“ (Уговор о додели средстава из буџета општине Власотинце)

Jelena Đokić, profesorica srpskog jezika u OŠ “Osmi oktobar”, pokretač brojnih akcija u rodnom gradu, s pravom ponosna na delo svoga oca

Recommended For You

About the Author: danilo kocic

Ostavite odgovor

%d bloggers like this: