OPŠTA BOLNICA LESKOVAC: Skener i angio sala ne rade, pacijente šalju za Niš!

Loading

LESKOVAC – Nakon što je Ministarstvo zdravlja naložilo svim zdravstvenim centrima i opštim bolnicama da smanje broj pacienata koji su na listi čekanja za dijagnostikovanje na skeneru ili magnetnoj rezonanci, u Opštoj bolnici Leskovac suočili su se sa prvim problemom!

U ovoj zdravstvenoj ustanovi skener ne radiOtklanjanje kvara očekuje se za nedelju dana. Na snimak skenera trenutno čeka 31 pacijent, dvadeset jedan na snimak glave i desetoro na snimak kičme.

“Još jedan veliki problem predstavlja nam i to što trenutno ne radi angio sala, pa tako kritične pacijente šaljemo u Niš. Očekujemo da će deo koji je problematičan u leskovačku bolnicu stići početkom naredne nedelje i da će angio sala početi nesmetano da radi” – kaže za dr Nebojša Dimitrijević, direktor OB Leskovac.

Leskovačka bolnica nema magnetnu rezonancu pa svi pacijenti koji moraju na ovu vrstu pregleda, po utvđenom rasporedu sa Kliničkim centrom Niš, dva puta nedeljno odlaze na dijagnostičke preglede magnetnom rezonancom u ovaj Klinički centar.

Inače, u leskovačkoj bolnici u toku je druga faza rekonstrukcije, koja pre svega podrazumeva nabavku nove mdicinske opreme, a među njima i magntnu rezonancu.

VEĆ 15 DANA NA STAROM REŽIMU

Počele su da rade i specijalističke ambulane, a Dimitrijević u ime svih doktora specijalista apeluje na paciente da strogo poštuju vreme zakazanog pregleda kako se ne bi stvarale gužve. Svoj termin pregleda kod specijaliste, će uskoro moći da provere i telefonskimn putem, jer rukovodstvo OB Leskovac planira da uvede namenski broj za pacijente.

“Svoj termin za pregled u specijalističkim ambulantama i broj telefona za potvrdu svi pacijenti dobijaće od svog izabranog lekara. U ovom trenutku preko 90 odsto pacijenata su non covid pacijenti, i njima je potrebno pružiti svu pažnju i pomoć, tako da nas očekuje više posla, verovatno ćemo raditi i vikendom, ali zdravstvena zaštita stanovništva nam je prioritet”,  naglašava direktor OB Leskovac

On kaže da se krenulo sa operativom. Sada se operiše žuč, stomačna kila i ostale operacije iz takozvanog hladnog programa. “Jako nam je bitno da su i ortopedija i služba ORL krenule sa hirurškim intervencijama, pa se tako po ranije utvrđenoj listi ponovo rade operacije katarakte, odnosno kuka i kolena”, kaže Dimitrijević.

Već više od 15 dana nije sve podređeno Covid bolnici, i sve službe se korak po korak vraćaju na redovni sistem rada. Epidemiološka slika je trenutno vrlo dobra. U jednom delu infektivnog odeljenja, zaključno sa jučerašnjim danom, hospitalizovana su četiri pozitivna pacijenta. Sem službe za rehabilitaciju gde se još uvek nalazi rendgen i Covid laboratorija, ostale Službe izašle su iz Covid sistema.

SVE ĆE ZAVITI OD EPIDEMIOLOŠKE SLIKE

Dinamika redovnog funkcinisanja svih odeljenja leskovačke bolnice zavisiće od epidemiološke slike. “Ukoliko u narednim mesecima dođe do novog skoka obolelih, moraćemo da se vratimo na Covid sistem. Epidemiolozi nisu optimisti i veruju da će u novembru i decembru doći do novog velikog talasa obolelih od Corone, a to automatski znači da ćemo mi sve svoje službe i većinu zdravstvenih radnika morati da angažujemo u borbi protiv ovog virusa”, napominje Dimitrijević, prenosi agencija STAV.

Recommended For You

About the Author: danilo kocic

Ostavite odgovor

%d bloggers like this: