SLIKA IZ MEDVEĐE: Mi, kante i kontejneri! – poučna priča Radio Medveđe

Loading

MEDVEĐA – Jedan od prvih projekata Radio Medveđe bio je vezan za ekologiju i zaštitu životne sredine. Ove 2020. godine sledi nastavak iste priče. Opština Medveđa jedna je od uređenijih u Srbiji. Na gradskom trgu i oko njega postavljene su kante, a kontejneri su raspoređeni u zadovoljavajućem broju. Međutim, oko tih istih kanti i kontejnera, otpad može da se vidi skoro svakoga dana, pogotovu ujutru. Ponekad se desi i da su kontejneri prazni, a na ulici pored njih hrpa smeća. O kantama da i ne govorimo.

Čini se da je sve jednostavno, jer preduzeće PWW odvozi smeće, radnici JKP Obnova prazne kante i čiste ulice, a građani tvrde da smeće bacaju isključivo na mestima koja su za te namene predviđena. U stvari, ništa nije tako kako izgleda. Ova slika govori više od hiljadu reči.

 

Lokaciju prepoznajete. Skoro sam centar naseljenog mesta. Građani su ogorčeni, jer kažu da niko ne reaguje, ali na pitanje jesu li se kome obratili da se to reši, priznaju da nisu. Mi smo to uradili umesto njih. Nadležni iz preduzeća PWW kažu da oni redovno, najmanje tri puta nedeljno u toku letnjeg perioda i dva puta zimi prazne kontejnere i održavaju higijenu oko istih. Na naše insistiranje, u kom prečniku je propisano ugovorom koji su potpisali sa lokalnom samoupravom da se oko kontejnera prikuplja smeće, nevoljno priznaju da je to 5 metara, ali dodaju da se više puta dešava da kada se smeće prikupi i odveze, nesavesni građani nastave po starom. Stanari okolnih zgrada oko ove mini-deponije kažu da naslućuju ko đubre baca, ali da to nikada nisu lično videli. U svakom slučaju, oni očekuju da nadležni reše njihov problem. Jer to problem evidentno jeste i za ljude i za ekosistem. Na toj lokaciji snimili smo i kabasti otpad, koji smo primetili i na samom ulazu u Sijarinsku banju. Da podsetimo, na ulazu u ovo čuveno turističko mesto, prošle godine bila je formirana čitava deponija, koja je uklonjena pre početka prošlogodišnje turističke sezone. Ove godine, nesavesni građani su je prepoznali kao idealno mesto za odlaganje otpada, tako da sada svi oni koji dođu u Sijarinsku banju u prvi mah vide nered i smeće pored samog magistralnog puta.

   

Komunalna inspekcija ima poprilično vezane ruke. Da bi nekoga sankcionisali, mora da se nađe svedok koji će potvrditi da je neko nesavesno postupao prilikom odlaganja smeća, što se praktično nikada ne dešava. Drugi način za sankcionisanje jeste da osoba bude zatečena na licu mesta, što je takođe redak slučaj. Ukoliko građanin prijavi da otpad nije adekvatno skladišten, inspekcija daje nalog službi koja je nadležna za odvoženje i čišćenje smeća da to u što kraćem roku reši, a ukoliko se to ne desi trebalo bi da sledi prekršajni nalog sa kaznom u fiksnom iznosu koji se izriče na licu mesta. Za sada i to nije moguće, jer da bi se primenile restriktivne mere, potrebno je usaglašavanje zakonskih propisa i regulativa.
Postoji još jedan problem oko kabastog otpada, kažu u komunalnoj inspekciji. Komunalni inspektor je u nekoliko navrata izdavao nalog građanima da takav otpad uklone, ali nažalost, Medveđa nema lokaciju za to. Nadaju se da ce u toku godine planom detaljne regulacije biti obuhvaćena i ova tema. U PWW kažu da su po ugovoru dužni da jednom godišnje odvoze kabasti otpad, a ukoliko postoji potreba mogu se obratiti nadležnima, koji će organizovati odvoženje istog. Napominju i mole sve građane da ovu vrstu otpada skladište u džakove ili vreće, kako je to propisano. Nakon pakovanja, vreće mogu biti odložene pored sudova za odlaganje otpada.
Svi relevantni činioci ove priče, počev od građana preko nadležnih institucija i inspekcijskih službi se slažu da će malo pažnje sa svih strana i više savesti kod svakog pojedinca doprineti da Medveđa bude mesto za primer ostalima.

 
Ovaj medijski sadržaj deo je projekta “Čuvajmo okolinu zajedno”, koji je sufinansiran sredstvima iz budžeta Opštine Medveđa. Stavovi izneti u podržanom medijskom sadržaju nužno ne odražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Recommended For You

About the Author: danilo kocic

Ostavite odgovor