AKTUELNO U LESKOVCU: Uručeni ugovori za projekte iz oblasti kulture

Loading

ЛЕСКОВАЦ – Уз поштавање свих прописаних мера, биоскоп Лесковачког културног центра кренуо је са радом, током прошле недеље отпочела је нова сезона лесковачког позоришта представом „Ако се пробудиш, или као да је важно“, завршен је фестивал СТРИНГС концертом виртуоза на гитари Влатка Стефановског, у петак нас очекује почетак филмског фестивала ЛИФФЕ, отворена је нова стална поставка у Народном музеју под називом „Лесковац – Српски Манчестер (1878-1941)“, која чека све заинтересоване посетиоце, а у току је и снимање филма о златном добу Лесковца под називом „Било једном у Србији“.

„Културу једног народа не представља само оно што се чува у музејима, библиотекама, или оно што се чује на опери или види у позоришту, не служи само за забаву и разоноду. Култура улази у наш свакодневни живот и преплиће се са свим другим сегментима који чине друштво. Постаје начин живота, начин размишљања, перцепције, обликовања одређених схватања.

Култура је интегрални део једне друштвене заједнице, зато смо се трудили и успели да је са маргине на којој се налазила 2012. године, уздигнемо и поставимо као један од значајних циљева. Резултати су показали да све институције културе у Лесковцу константно имају запажене резултате, стога ми велико задовољство представља што је Лесковац један од водећих центара културе у земљи. Допринос томе дају и наши Лесковчани, који свој културни идентитет носе са поносом,“ – истакао је градоначелник др сци мед. Горан Цветановић на почетку свог излагања.

У сали Скупштине града Лесковца данас је уручено 42 уговора о реализацији програма и пројеката из области културе који се финансирају и суфинансирају из буџета града Лесковца по конкурсу расписаном у 2020. години у вредности од 10 милиона динара.

„Комисија је одобрила 43 пројекта, који ће, сигуран сам, допринети унапређењу разноликости културних израза и својим квалитетом допринети развоју културе у нашем граду. Један од апликаната је одустао (Академија „Јужна Србија“), зато ћемо данас поделити 42 уговора у вредности од 9.900.000 динара. Водило се рачуна о уметничким капацитетима, утицају на промоцију града, на допринос развоју културног стваралаштва, остварењу јавног интереса, одрживости пројеката, усклађености са програмским приоритретима конкурса и са потребама циљних група”, додао је градоначелник Цветановић.

Присутима се обратила и Маја Цакић у име Удружења Камерни оркестар Аморозо: „И у овако тешким временима, људи који воде овај град и брину се о култури и брину се о нама учинили су да ми добијемо средства са којима можемо да наставимо свој рад и наставимо са континуитетом који је непоходан када је у питању култура и уметност. Камерни оркестар Аморозо захваљујући овим средствима наставља концертну сезону. Даћемо све од себе да реализујемо пројекте на најбољи могући начин и у складу са свим епидемиолошким мерама”, објављено је на званином сајту Града Лесковца.

Recommended For You

About the Author: danilo kocic

Ostavite odgovor

%d bloggers like this: