OGORČENJE AGENCIJE „JUGMEDIA“: Novinar oboren i šutiran, sve snimljeno, ali nedostaju dokazi!!!  

Loading

LESKOVAC – Iako je veštak, kojeg je angažovalo Osnovno tužilaštvo u Leskovcu, na snimku sa sigurnosne kamere utvrdio da je Dragan Marinković, novinar i zamenik glavnog urednika regionalnog internet portala Jugmedia, oboren i šutiran na protestu mladih ljudi zbog najave održavanja gej parade u Leskovcu 2. marta ove godine, zamenica tužioca Sonja Milošević odbacila je krivičnu prijavu protiv osumnjičenog zbog nedostatka dokaza, koji su se temeljili na negiranje osumnjičenog, na „nejasnom“ snimku sa sigurnosne kamere i izjave svedoka koji je tužilaštvo i veštaka odveo u pogrešan pravac – javila je agencija Jugmedia.

U obrazloženju rešenja kojim se odbacuje krivična prijava Dragana Marinkovića, podneta protiv NN lica, navodi se da se na tom snimku vidi da je osoba „za koju se u spisima predmeta konstatuje da je oštećeni Dragan Marinković, pao između dva učesnika koji su nosili delove odeće crvene boje, a od kojih je jedna osoba uhapšeni S.D.“

Marinković je u prijavi predatoj policiji i u izjavi tužilaštvu naveo da je tog dana bio na radnom zadatku i zajedno s koleginicom iz Južnih vesti bio na žaradinjeri kako bi napravio što preglednije snimke protesta.

U tom trenutku, kako je naveo, primetio je dva mladića u crvenim duksericama, sa kapuljačama na glavi. Jedna od njih je preko crvene dukserice nosio crveni prsluk, a drugi imao maramu preko lica.

„Jedan od te dvojice me je vukao za rukav leve ruke, s namerom da me spreči da snimam. Uspeo sam da se otrgnem i nastavim sa snimanjem, ali sam u narednoj sekundi osetio udarac otpozadi u levu potkolenicu zbog čega sam izgubio ravnotežu i sa žardinjere leđima pao na beton i povredio se“, priča Marinković, a njegov isti iskaz ušao je u zapisnike. U tom iskazu nema mladića s fantomkom na glavi, na koga se kasnije upire prst.

Marinković je zadobio lakše povrede, odnosno, povrede potkolenice sa vidnim krvarenjem.

U obrazloženju odbijene krivične prijave se ne negira da postoji osoba koja je udarila Marinkovića, ali da nije prepoznata, jer je nosila fantomku na glavi“, mada Marinković i danas negira da je njegov napadač nosio tu vrstu zaštite lica. No, tužilaštvo se fokusira na fantomku, u čemu im je „pomogao“ svedok.

„Daljim pregledom snimka se utvrđuje da postoji osoba koja na sebi ima crveni duks sa kapuljačom kao i fantomku na glavi, da se u toku trajanja okupljanja presvukla tako što je preko duksa obukla sivu jaknu, skrivajući crveni duks na sebi, na koji način je u potpunosti promenila izgled, ali i dalje nosi fantomku“, piše u obrazloženju.

Istovremeno, svedok je kod tužioca izjavljuje da je  video trenutak kako osoba s fantomkom na glavi šutira Marinkovića, i kako se to NN lice, skrivajući se iza leđa drugih učesnika, presvlači u poluklečećem stavu. Dakle, svedok odvodi tuižioca i veštaka na drugu stranu, na onu koja vodi do ćorsokaka.

„Ovo je moja treća krivična prijava koju Osnovno tužilaštvo u Leskovcu odbacuje uz obrazloženje da ima krivičnog dela, ali da nema krivice za napadača, pa s razlogom počinjem da sumnjam da iza takvih odluka stoji namera ili potpuna nezainteresovanost da se napadači pronađu i kazne. Pitam se da li bi se ovako površno radilo da je na isti način napadnut neko do funkcionera vladajućih stranaka u Leskovcu i Srbiji?“, kaže za Jugmediu Dragan Marinković.

Mišljenja je da se na ovaj način namerno crtaju mete na čela novinara u Leskovcu.

„U poslednjih deset godina od desetak prijavlejnih napada i nasrtaja na novinare u Leskovcu, samo je jedan slučaj imao epilog kod Osnovnog tužilaštva gde je napadač kažnjen. Više je nego indikativno da policija u Leskovcu, bar kada su u pitanju prijave novinara, ekspresno reaguje i sa dokazima podnese krivičnu prijavu, ali kada slučaj preuzme tužilaštvo, sve pada u vodu“, zaključuje Marinković.

Pre dve godine Marinkovića je, takođe na radnom zadatku, fizički napao čovek s leđa, davio ga pred policijom i pred novinarima i pocepao mu kragnu na mantilu, bez ikakvog povoda i opet je Osnovno tužilaštvo konstatovalo da ima dela, ali nema krivice počinoca.

Tada su na neki način „vetar u leđa“ Tužilaštvu dala novinarska udruženja, koja nisu htela ni saopštenjem da reaguju jer je od pojedinih kolega novinara iz Leskovca, kako je ekipa novinara Jugmedie kasnije otkrila, podmetnuta lažna priča da je Marinković navodno „hteo intervju s ocem čije je dete pola sata pre toga bačeno sa trećeg sprata“. Iako osoba o kojoj je reč i koja je napala našeg novinara nije tako nešto izjavila ni pred zamenikom tužioca, lažna priča je uhvatila korene u NUNS-u i AOM-u, na primer.

Pre 5 godina Osnovno tužilaštvo Leskovac je takođe odbacilo prijavu Marinkovića protiv sina odbornice SNS koji je na Fejsbuku napisao da će mu dati „metak u čelo“, prenosi agencija JUGmedia.

Recommended For You

About the Author: danilo kocic

Ostavite odgovor