Leskovac: „Bilo jednom u Srbiji“ – snimanje u fabrici tekstila u Grdelici

Loading

ЛЕСКОВАЦ, ГРДЕЛИЦА – Снимање филма о Српском Манчестеру започето пре нешто више од двадесет дана изазива велико интересовање јавности и Лесковац ставља у центар медијских дешавања. Данашњи сет, један од највећих у индустрији српског филма који је организован је у Грделици, посетили су градоначелник Лесковац др сци. мед. Горан Цветановић и министар државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић чије је министарство са три милиона динара подржало пројекат.

Пре него што су обишли сет министар и градоначелник су се обратили медијима и истакли да је стварање овог филма веома значајно за Лесковац. „Народ који не чува своју прошлост, не може да говори нити да се нада предивној будућности. Ми се са сетом сећамо те предивне прошлости, сећамо се Српског Манчестера и зато већ уназад шест година покушавамо да кроз монографију, серије, документарне филмове верно прикажемо и присетимо се периода између два светска рата односно периода од 1918. до 1941. године. Захваљујући одличној глумачкој екипи са Микијем Манојловићем, Слободом Мићаловић, Теодором Ристовски, Виктором Савићем, уз редитељску палицу Петра Ристовског, и уз предивне локације попут Вучја, фабрике Зеле Вељковић, Градске куће и данас Грделице, сигуран сам да ћемо имати фантастичан филм о нашем граду“, рекао је градоначелник у Грделици где се тренутно припремају поставке за снимање сцена у некадашњој друштвеној фирми ТИГ.

Градоначелник Цветановић се осврнуо на чињеницу да се у Лесковцу вечерас отвара 13. Лесковачки интернационални фестивал филме режије, уз закључак да се захваљујући филмској екипи са Звонком Шимунцем у Лесковцу поред приказивања филмови и стварају и подсетио на добру сарадњу са Министарством државне управе и локалне самоуправе:

„Захваљујем министру Ружићу, који је артикулисао потребе града Лесковца и путем Министарства државне управе помогао снимање филма о нашем малом, а ипак тако великом граду. Захваљујем се и на томе што су због реализације пројеката у прошлој години били одличан партнер Лесковцу и то због реконструкције крова на објекту СРЦ Дубочица, али и због пројекта у вредности од 120 милиона динара који очекујемо, а то је постављање видео надзора у Лесковцу што ће повећати безбедност наших суграђана на много виши ниво.“

Министар државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић је изразио велико задовољство и захвалност на партнерству и сарадњи које град Лесковац и Министарство годинама негују и додао: „Ово данас је један спецификум, поготово због тога што градоначелник Цветановић и његов тим имају заиста визију како очувати и баштинити оно што јесу вредности Лесковца с почетка прошлога века када је Лесковца с правом назван Српским Манчестером. Драго ми је да сам данас овде међу пријатељима. Идеолог, један прави локалпатриота, читавог овог пројекта је Звонко Шимунец, извршни продуцент је Миша Могоровић, глумачка екипа је сјајна и верујем да је управо та филмска индустрија нешто што представља компаративну вредност Србије у сваком смислу те речи, али је свакако и тешко започети један овако грандиозан подухват. Наша скромна помоћ као Министарства је била једна од иницијалних каписли да се уопште крене са овим пројектом на основу једне књиге, односно монографије, која је такође била под ауторством господина Шимунеца“, објављено је на званичном сајту Града Лесковца.

Recommended For You

About the Author: danilo kocic

Ostavite odgovor

%d bloggers like this: