RASPRAVA O MHE: Vlasinom gazduju „Srbijavode“, a dozvole izdaje Ministarstvo za energetiku!

Loading

VLASOTINCE – Na jučerašnjem nastavku sednice skupštine opštine Vlasotince, započete prošlog ponedeljka, odbornička većina usvojila je novi Poslovnik o radu skupštine, prihvativši i amandmane opozicije. Usvajanjem predloga odluke o Opštinskoj upravi, između ostalog, predviđeno je formiranje kabineta predsednika opštine.

Izmene i dopune odluke o donošenju plana generalne regulacije izazvale su i diskusije na temu izgradnje mini hidroelektrana, iako to nije bila tema izmene i postavljanja baznih stanica. Reč je zatražio predsednik opštine Bratislav Petrović koji je obavestio odbornike da je održao sastanke sa svojim saradnicima i sagledavao nadležnosti predsednika opštine u slučaju izdavanja dozvole za gradnju MHE, naglasivši da ne misli da odbornici opozicije vole više Vlasinu od njega. On je pojasnio da su ingerencije lokalne samouprave veoma male, ilustrujući to rečima da izgleda „može samo da gleda u Vlasinu“

-Trudiću se i boriću se maksimalno da damo sve što možemo od sebe kad je u pitanju reka Vlasina, ali njom gazduju „Srbijavode“, a energetsku dozvolu izdaje Ministarstvo za energetiku. Ono što mi možemo jeste da odugovlačimo, odlažemo, a da li ćemo uspeti, videćemo. Ja ću se boriti da učinim sve što mogu po tom pitanju,  rekao je Petrović.

Boravišna taksa u opštini Vlasotince ubuduće će biti 60, umesto 50 dinara, jer je to najmanja cifra predviđena zakonom – zbog toga je usledilo usklađivanje sa zakonom. Uz pomoć ove organizacije odvijaće se i obeležavanje stogodišnjice FK Vlasina.

Radi usklađivanja sa novim zakonom, donete su i odluke o obrazovanju opštinskog Štaba za vanredne situacije, načinu i organizaciji rada. Stavljanjem van snage odluke o preuzimanju osnivačkih prava nad Domom zdravlja, loklana samouprava više nema nadležnosti nad ovom ustanovom koja prelazi u ingerencije Republike. U polemici oko toga ko vrši dužnost direktora u slučaju isteka mandata, Milena Stanković Mitrović rekla je da njen mandat traje još nedelju dana, dok je opozicija ostala pri stavu da nema vršioca dužnosti.

Povećanje osnivačkog kapitala JKP Vodovod za 16 miliona otvorilo je ponovo raspravu o tome kako pomoći preduzeću čiji prihodi ne pokrivaju troškove, a kamate na dug za struju „isisavaju“ sav novac koji stigne od osnivača. Odbornik grupe građana „Dr Spasić“ Dragan Jović predložio je da se formira radna grupa sastavljena od stručnih ljudi kako bi se našlo rešenje.

-Ako je moguće, da se podigne kredit i isplati taj dug za struju. Ako curi, da vidimo gde curi. Ako je višak radnika, dajte da smanjimo broj zaposlenih, ali moramo da rešavamo problem, rekao je Jović.

Direkotor „Vodovoda“ Zvonko Ilić podsetio je da je lokalna samouprava 2017. godine angažovala konsultantsku kuću da „skenira“ probleme i ponudi rešenja i da se te preporuke sukcesivno primenjuju, ali da nema ništa protiv da se sve još jednom razmotri.

Odbornička većina dala je saglasnost na izveštaje o radu „Vodovoda“, „Komunalca“i PU „Milka Dimanić“.

Odbornici su podržali odluku o nagrađivanju protivgradnih strelaca novčanom nagradom u iznosu od 42.000 dinara neto po strelcu, uvećanu za pripadajući porez. prenosi.

Recommended For You

About the Author: danilo kocic

Ostavite odgovor