Данило Коцић, публициста: „Драган Радовић“ – живот и мисао“

Loading

ДАНИЛО Б. КОЦИЋ: „ДРАГАН РАДОВИЋ ЖИВОТ И МИСАО“. -Пред поштоваоцима лика и дела Драгана Радовића, али и пред заинтересованим Лесковчанима, одржана је промоција књиге „Драган Радовић живот и мисао“ аутора Данила Б. Коцића професора књижевности и дипломираног правника, новинара и публицисте.

Коцић је три деценије радио је као новинар-дописник Политике, а један је од оснивача Удружења писаца Лесковца, где је био и председник. Књига „Драган Радовић: живот и мисао“ део је едиције „Најбољи књижевници лесковачког краја“.

О књизи, поред аутора, говорила је и мр Биљана Мичић, професор српског језика и књижевности.
-Данило Коцић је изузетно значајан хроничар културе лесковачког краја, не само књижевног стваралаштва, него и кулутре уопште – оценила је Мичићева.
-Предан је прегалац у сфери културе, у сфери књижевности, и његова обимна књига о лесковачким писцима јесте право извориште за сва даља истраживања, једна врста историје књижевности нашега краја и то ће бити полазиште за сва даља истраживања која се у том смеру буду радила.
Књига „Драган Радовић – живот и мисао“ налази се у едицији „Најбољи књижевници лесковачког краја“ коју је Коцић започео, и где је решио да остави једну врсту омажа људима који обележили нашу културу, било у сфери књижевности, домену науке о књижевности или неком другом културном сегменту. Тако се ова књига бави животом и радом Драгана Радовића, нашег значајног песника, прозног писца, изузетно значајног критичара, који је годинама и деценијама држао на својим плећима културу овог краја. У том смислу ова књига је јако драгоцена и значајна да се сећамо значаја и доприноса Драгана Радовића, да поштујемо оно што је он оставио, да се даље истражује његов рад зато што су неки сегменти његовог рада остали недовољно истражени.
За Драгана Радовића увек се везује оно што је његово интересовање, за дијалект и за дијалектску књижевност.
Драган је започео врло важну манифестацију Лесковачког културног центра која се тиче дијалекатске књижевности и уопште значаја дијалекатског језичког материјала, али
Драган Радовић је и извстан критичар и есејист, што ће даље истраживање и даље време показати. Ова књига зато представља извориште и врло драгоцене путоказе за све оно што ће бити даља истраживања Радовићевог рада.

И. С.

КЊИГА У ПДФ – О В Д Е: ДРАГАН РАДОВИЋ – ЖИВОМ И МИСАО

Recommended For You

About the Author: danilo kocic

Ostavite odgovor