DR NATAŠA DIMITRIJEVIĆ, DOKTOR EKONOMSKIH NAUKA: Pobeda je za one koji polako koračaju, priča

Loading

Ima nešto u jesenjem koloritu što vuče misli u dubinu. Nedeljni, popodnevni jak jesenji vetar. Šušti i bruji prelepo lišče. Igra svoj divlji ples prirode, dodirujući čas jedan čas drugi list. Levo-desno. Gore-dole. Priroda je uvek neskladna, a u isto vreme ritmična. Krckaju suve tanane grančice, popadale od siline vetra. Koračaš. Ubrzavaš hod zbog oluje.

Uigrani i izmešani mirisi jeseni naviru u talasima. Preovladava miris paljevine i pečene paprike. Omamljujući lep. Onaj od koga odmah ogladniš.

Misli se kovitlaju kao fijuk vetra. Prebacujući se iz sadašnjosti u  prošlost. Praveći neku neobičnu paralelu.

Ko si ti danas? Ko si zapravo ti, ove jeseni?

Jesi li onaj od prošle jeseni samo malo modifikovan? Unapređena verzija sebe. Mora da je tako, jer ovaj novi ti zna bi toliko toga o sebi što onaj stari ti nije poznavao. Nije tada uvideo. Nije bilo to njegovo vreme. Ljudi koji te danas poznaju, uglavnom su te poznavali i ranije. Mnogi nisu. Sa prijateljima, sa kojima se družiš, ovaj novi ti se menjao i rastao zajedno sa njima. Sadašnji ti nisi im stran.

Oni drugi, koje nećemo nazvati prijateljima, koji te sada ne poznaju… pa može se reći, da te nikad nisu ni upoznali. Njih više nema. Možda zato što si im stari ti više odgovarao. Krh, zbunjen, miran.

Veseli te pomisao kako ovaj novi ti ne bi im se nimalo dopao. Snažan, trezven i pomalo razgaljen. Jedno je sigurno. Sebi se baš takav dopadaš. Naročito razgaljen. Smešah ti se otrgao usnama dok se grubim koracima upinješ da stigneš kući. Zavoleo si ovog novog sebe, jer si se đavolski borio da ga izgradiš.

Ko si ti danas? Ko si zapravo, ove jeseni?

Sličan si mnogima koje poznaješ. Nisi izuzetak. Nisi superheroj, genijalac, poseban, specifičan. Jedinstven. Da! Kao i svi ostali ljudi. I kao i mnogi koje poznaješ, ti si čovek – svoj superheroj. Onaj koji je skočio u sopstvene mračne, zapuštene dubine, ne bi li sebe spoznao. Ne bi li spoznao neke od svojih strahova. Neke, zato što su mnogi još uvek čvrsto prigrlili tvoju senku. Neki prošli i mnogi budući. Ali doći će i njihovo vreme. Izaći će i oni pred tvoju svetlost onda kada budeš spreman na to. Ne žuri. Pobeda je za one koji polako koračaju.

To si ti. Čovek koji sebe pobeđuje. Koji od sebe gubi. Onaj koji naglo zastane, simbolično podižući ruku da stopira samog sebe. Kada se zbuni, kada se um pregreje, a srce usplamsa. Jer treba znati zastati na vreme. Zakočiti se u sopstvenom delanju. Dobro promisliti o svemu.

Da. Nisi više onaj stari od prošle jeseni. Jer, danas si malo hrabriji.

Naučio si kako da osvetliš deo svoje tame.

dr Nataša Dimitrijević

BIOGRAFIJA

Nataša Dimitrijević rođena je 16. marta 1979. godine u Leskovcu, gde je završila osmogodišnje i gimnazijsko obrazovanje. Diplomirala je na Ekonomskom fakultetu u Nišu 2004. godine. Na istom fakultetu 2010. godine odbranila je magistarsku tezu pod nazivom „Značaj društvene odgovornosti preduzeća u savremenim uslovima poslovanja“. Doktorat ekonomskih nauka stekla je odbranom doktorske disertacije 2016. godine na temu „Poslovna etika, društvena odgovornost i konkurentska prednost preduzeća”, na Fakultetu za finansije, bankarstvo i reviziju, Univerziteta Braća Karić u Beogradu.

Dr Nataša Dimitrijević trenutno je šef računovodstva u Prekršajnom sudu u Leskovcu. Od 2005. godine radi u OŠ ’’Kosta Stamenković’’ u Leskovcu na računovodstvenim poslovima. Nakon toga, zapošljava se 2006. godine u srednjoj Trgovinsko-turističkoj školi u Leskovcu, gde obavlja poslove profesora ekonomske grupe predmeta. Od 2008. godine radi u Regionalnom garancijskom fondu za južnu Srbiju gde obavlja funkciju v.d. direktora. Od 2009. godine obavlja poslove saradnika direktora za ekonomska pitanja u Agenciji za lokalno ekonomski razvoj u Leskovcu.

Pohađala je 2010. Univerzitet socijaldemokratije (UNISD), u organizaciji Centara za studije socijalne demokratije i Fondacije Friedrich Ebert Stiftung. Tokom 2012. godine učestvovala je u obrazovnom programu „Upravljanje projektnim ciklusom u projektima finansiranim od strane EU“, Beogradske otvorene škole. Teme sa ovih studija su usko povezane sa etikom i društveno odgovornim poslovanjem.

Angažovana je u okviru USAID projekta za reformu sudstva kao član radne grupe za Pristup sudu. U okviru ovog projekta učestvovala je na studijskom putovanju u Americi na temu upravljanja sudskom administracijom. Takođe, učesnica je studijskog putovanja u Brižu (Belgiji) u okviru projekta Speak European – Kancelarije za evropske integracije, pri čemu je tri nedelje pohađala nastavu o Evropskoj Uniju na Evropskom Koledžu.

Nataša Dimitrijević udata je i majka dvoje dece.

Recommended For You

About the Author: danilo kocic

Ostavite odgovor

%d bloggers like this: