KULTURNI CENTAR VLASOTINCE: Otvoren 37. likovni salon, ali bez prisustva publike!

Loading

ДЕТАЉ СА ОТВАРАЊА ИЗУЗЕТНО ЗНАЧАЈНЕ МАНИФЕСТАЦИЈЕ КУЛТУРЕ У ВЛАСОТИНЦУ

ВЛАСОТИНЦЕ – У Галерији Културног центра синоћ је отворен 37. Ликовни салон – ликовни ствараоци Власотинца. Своје слике и скулптуре је изложило је више од двадесет аутора. Због епидемије коронавируса изложба је отворена само у присуству аутора, док ће публика скоро седамдесет уметничких дела моћи да погледа током следеће две недеље.

БРАТИСЛАВ КАТИЋ, В.Д. ДИРЕКТОРА КУЛТУРНОГ ЦЕНТРА

Отварајући изложбу, Бранислав Катић, в.д. директора Културног центра, истакао је значај што се салон у потпуно измењеним условима приређује онако како захтева тренутна епидемиолошка ситуација и што се вишедеценијска традиција наставља.

„Хвала доајенима ликовне уметности у Власотинцу, хвала младим ствараоцима који настављају њиховим путем и дају нам гаранцију да ће ликовни салон живети у нашем граду још много деценија. Културни центар, као стуб културе у Власотинцу, увек ће бити уз вас уметнике када су у питању колективне и самосталне изложбе, радионице, пројекти, подршка најмлађим уметницима и талентованој деци и, када се јаве нове идеје. Наравно, док се боримо са коронавирусом то мора да чинимо уз поштовање свих прописаних мера“, истакао је Бранислав Катић.

ЈАСМИНА ЗЛАТКОВИЋ, ИСТОРИЧАРКА УМЕТНИСТИ

„У оквиру ликовног салона који представља својеврстан осврт на савремено уметничко стваралаштво у Власотинцу ове године представља се више од двадесет уметника међу којима су неки ту од самог оснивања салона. То говори да је Власотинце средина у којој се поштује дугогодишња уметничка традиција и у којој не јењава интересовање и осећај за уметничко стваралаштво“, истакла је историчарка уметности Јасмина Златковић, која је дала осврт на овогодишњи ликовни салон.

Она је истакла значај што се на ликовној сцени Власотинца последњих година појавило неколико младих уметника који својим радом и талентом непрекидно потврђују сопствени квалитет и даровитост.

“Уметници у оквиру својих радова испитују могућност фигуративног и апстрактног уметничког израза, кроз различите медије и ликовне форме. Они презентују своје личне преокупације, душевне импулсе и уметничка промишљања у различитим медијима, уља на платну, акварели, скулптура. Пејзаж је доминантна тема, али ове године имамо и доста портрета. Иако користе различите материјале, примењују различите технике, наши уметници испитују границе савременог, махом фигуралног, али и апстрактног уметничког делања, чиме се уклапају у ширу слику и бивају део јединственог уметничког миљеа“, додала је Јасмина Златковић.

НИКОЛА ЖИВКОВИЋ ГАЗИБАРА: ВЕЛИКИ УМЕТНИК И ПЕДАГОГ

У име уметника, говорио је сликар и ликовни педагог Никола Живковић Газибара, који је учесник салона од његовог оснивања. Он је овом приликом подсетио на колеге сликаре који више нису са нама, али су дали свој печат и допринос оснивању ликовног салона у Власотинцу, на изузетне сликаре попут Јована Ћукаловића, Јована Ђекића, Звонимира Катлановића и Небојше Митровића Пуше.

„Када смо дошли на идеју да пре 37 година покренемо ликовни салон у Власотинцу наш циљ је био да окупимо све људе који се баве сликарством и пружимо им прилику да публици представе своја дела. Драго ми је што је вечерас међу младим сликарима и један број мојих бивших ђака, што је мој највећи успех. Вечерас су пред нама различите технике и стилови, различити мотиви, али је важно да су наши радови изложени, да публика од сутра може да види оно што је стварано између одржавања два салона. Важно је да одржавамо култ уметничког стваралаштва у Власотинцу“, истакао је Никола Живковић Газибара.

Публика од данас може погледати скоро седамдесет радова Николе Живковића, Милоша Шарића, Јована Спасића, Мери Стојковић, Михајла Живковића, Александра Спасића, Властимира Стојановића, Јелене Петрењ, Слободана Радосављевића, Жарка Јовића, Драгане Биџић, Дејана Ђикића, Властимира Давидовића, Јелене Анђелковић, Јовице Николића, Александре Митов, Слободана Митова, Мартине Митов, Снежане Стаменковић, Момира Јовића и Димитрија Калинића.

НАПОМЕНА: Пројекат – Култура и образовање у време интернета. Овај садржај део је пројекта који је суфинансирала општина Власотинце. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.“ (Уговор о додели средстава из буџета општине Власотинце). Напомена: видети сајт (поглавље о Власотинцу)

Recommended For You

About the Author: danilo kocic

Ostavite odgovor

%d bloggers like this: