“UNIVERZAL” – LESKOVAC: Osobe sa invaliditetom gurnute u siromaštvo

Loading

UNIVERZAL – LESKOVAC: DRAMA OSOBA SA INVALIDITETOM

LESKOVAC – Dok ministar finansija u poseti Leskovcu priča o projektima važnim za život građana, upošljenici državnih preduzeća za profesionalnu rehabilitaciju osoba sa invaliditetom gurnuti su u siromaštvo.

Osobe sa invaliditetom koje rade u preduzećima, čiji je osnivač država, očigledno nisu ravnopravni građani imajući u vidu da su pomoć Vlade dobila sva privatna preduzeća, dok paketom mera nisu obuhvaćeni radnici šesnaest državnih preduzeća. Radnici preduzeća poput leskovačkog „Univerzala“ nisu mogli dobiti ni minimalnu zaradu tokom epidemije, jer je Siniša Mali rebalansom budžeta smanjio sredstva Ministarstvu za rad i socijalna pitanja a javne pozive za dodelu subvencija prekinuo.

JELENA SPIRIĆ

Trenutno, samo Leskovac ima 400 dece koja završavaju ili su završila Specijalnu školu koja u ovom preduzeću, uz podršku stručnih lica kompetentnih za rad sa osobama sa invaliditetom i intelektualnim i mentalnim smetnjama, neće moći da rade i eventualno dočekaju penziju. Prioritet vlasti nisu životi osoba sa invaliditetom već izgradnja stadiona od 20 miliona evra u Leskovcu iako bi uz svu trenutnu opremu i mehanizaciju preduzeće „Univerzal“ moglo hraniti još deset generacija u budućnosti.

SSP Leskovac očekuje hitno pronalaženje načina poslovanja i opstanka preduzeća za profesionalnu rehabilitaciju OSI i dodeljivanje državnih mera podrške Vlade RS s obzirom da snose iste ekonomske posledice kao i preduzeća privatnog sektora. 850 000 osoba sa invaliditetom u Srbiji, od kojih samo par hiljada radi, su heroji borbe za jednake uslove života i rada zbog čega ih država mora podstaći a ne dodatno diskriminisati!

U Leskovcu,  10. oktobra 2020.         

Stranka slobode i pravde Leskovac

s.r. Jelena Spirić, predsednica IO

Recommended For You

About the Author: danilo kocic

Ostavite odgovor

%d bloggers like this: