BiLJANA PIPOVIĆ, GIMNAZIJA “STEVAN JAKOVLJEVIĆ”: Među nagrađenim osnivačima i realizatorima pet najbolje ocenjenih eTwinning projekata

Loading

PROFESORICA BILJANA PIPOVIĆ, DOBITNICA BROJNIH NAGRADA, PONOS GIMNAZIJE “STEVAN JAKOVLJEVIĆ” U VLASOTINCU

VLASOTINCE – Među nagrađenim osnivačima i realizatorima pet najbolje ocenjenih međunarodnih eTwinning projekata, našla se i Biljana Pipović, profesor engleskog jezika u Gimnaziji „Stevan Jakovljević“ u Vlasotincu.

Pitali smo profesorku Biljanu da nam kaže nešto više o svom  nagrađenom eTwinning projektu.

“eTwinning je deo Erazmusi+ programa Evropske unije koji omogućava povezivanje i saradnju nastavnika širom Evrope. Na toj platformi oni zajednički osmišljavaju i sprovode projekte, razmenjuju ideje i primere dobre prakse, povezuju učenike i obogaćuju nastavu.U Srbiji je nešto više od 1200 škola uključeno u ovaj program. U toku prošle školske godine 303 međunarodna projekta zadovoljila su kriterijume za dobijanje Nacionalne oznake kvaliteta. Sva četiri projekta na kojima su radili gimnazijalci iz Vlasotinca dobili su oznaku za kvalitet, a jedan je ocenjen kao najbolji eTwinning projekat u školskoj 2019/20. i na Konferenciji predstavljen kao najistaknutiji primer dobre prakse. To je projekat Generation gap koji su sa partnerima iz Turske radili tadašnji maturanti”, objasnila je profesorka.

Projekat je ocenjen najvišim ocenama, a posebno je istaknuta saradnja koja je postojala među učenicima dveju škola.

Biljana Pipović nam je zatim govorila o utiscima sa same konferencije, koja je u održana u Beogradu u organizaciji Fondacije Tempus „Saradnja Srbije i EU: Stvaranje mogućnosti za unapređenje obrazovanja kroz Erazmus+ programe“, gde su najboljima dodeljena priznanja i laptopovi.

“Konferenciju je otvorio Nj.E. Sem Fabrici, ambasador i šef delegacije EU u Republici Srbiji. U prvom delu konferencije o stvaranju mogućnosti za unapređenje obrazovanja kroz Erazmusi+ program govorili su zamenik ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, zamenik ministra omladine i sporta, Radivoje Stojković, predsednik Nacionalnog prosvetnog saveta Srbije i Ivanka Popović, predsednica Konferencije univerziteta Srbije, kao i upravitelj Fondacije Tempus. U panel diskusiji na temu Učešće Evrope u Erasmus plus programu i njegova uloga u integracijama Srbije u EU, govorili su NJ.E. gospodin Žan-Luj Falkoni, ambasador Republike Francuske, NJ.E. gospodin Tomas Šib, ambasador Savezne Republike Nemačke i Jadranka Joksimović, ministar za evropske integracije Republike Srbije. Ono što je na mene ostavilo poseban utisak su reči gospodina Fabricija da je Srbija, što se tiče obrazovanja, već u EU, misleći pri tom na Poglavlje 26, koje se odnosi na obrazovanje i kulturu i koje je zatvoreno, jer Srbija ispunjava sve uslove i standarde EU. Poznavajući svoje koleginice i kolege, prateći rad mnogih nastavnika širom Srbije, i upoređujući ono što mi u našim školama radimo sa radom kolega u Španiji, Italiji, Turskoj, Francuskoj I tako dalje znam da je to tako, a ovo je bila potvrda. Pri tome mislim na rad koji ulažemo, entuzijazam, kreativnost, inovacije, savremene metode koje primenjujemo, ali ne i na uslove u kojima radimo, niti mnoge druge spoljne uticaje od kojih ne možemo zaštititi ni nas ni učenike”, kazala nam je Biljana i dodala da se nada da ćemo i u tom pogledu uskoro biti deo Evrope.

Kakav stav ima o projektnoj nastavi posle višegodišnjeg iskustva, kao nastavnik kaže, jako je zadovoljna u kom smeru se kreće razvoj obrazovanja u svetu i kod nas, a tu prvenstveno misli na potenciranje upotrebne vrednosti naučenog i razvijanje veština neophodnih za život u savremenom društvu.

“Nekako se nametnulo ime metode koja to omogućava a to je projektna nastava, mada projektna nastava nije ništa novo u obrazovanju kao što većina kolega stalno naglašava. Ljubav prema projektima se kod mene razvila još u prvom razredu osnovne škole zahvaljujući divnoj učiteljici Mariji Stojanović i njenoj krativnosti. Sećam se projekata Bukvar, Kalendar prirode i Kalendar Društva. Ne samo da nije gušila našu kreativnost nego je negovala, insistirala da koristimo maštu i mi smo se utrkivali ko će osmisliti i napraviti šareniji i bogatiji Bukvar ili uneti više podataka u Kalendar. Naučila me je da pažljivo posmatram svet oko sebe, brinem o svom okruženju i kritički se odnosim prema društvenim dešavanjima. To ja sada prenosim na svoje učenike kroz medjunarodne projekte koje realizujem u saradnji sa kolegama iz više evropskih država”, ispričala nam je naša sagovornica

Nečemu što oduvek postoji, ona je, samo dodala tu jednu međunarodnu komponentu i omogućila svojim učenicima da na jednostavan način otkrivaju nove stvari i uče bez opterećenja u okruženju koje im je poznato i gde se lako snalaze.

S obzirom na činjenicu da su njeni prijatelji na društvenim mrežama mogli videti da je dobili donaciju od bivše učenice baš za projekte, pitali smo je da nam objasni o čemu se tačno radi.

“Da sam na dobrom putu ne potvrđuju pomenute nagrade već sami učenici. Upravo sam dobila vrednu donaciju od bivše učenice koja želi da ostane anonimna. Uplatila je novac za unapređenja projektne nastave naročito u domenu upotrebe savremenih tehnologija za pokretanje sopstevenog posla i usavršavanje i promociju ličnog brenda i „generalno istraživanje opcija, koje su relativno nove i moguće zahvaljujući internetu i koje su deo budućnosti hteli mi ili ne“, kako ona kaže. Posebno sam ponosna na njena sećanja na časove engleskog što ju je i motivisalo da svoj novac uloži u razvoj projektne nastave: „Lično sam posebno volela taj aspekt učenja engleskog sa Vama, što smo prolazili kroz toliko nekih različitih i interesantnih tema, diskusija, pitanja da nisam ni primećivala da učim jezik, jer me je sadržaj onoga o čemu smo pričali toliko fascinirao. I danas se setim koliko puta nekih stvari za koje sam prvi put čula na časovima engleskog “. Šta nastavnik može da poželi više od toga?”, zaključila je Biljana Pipović.

НАПОМЕНА: Пројекат – Култура и образовање у време интернета и дигиталне ере

Овај садржај део је пројекта који је суфинансирала општина Власотинце. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.“ (Уговор о додели средстава из буџета општине Власотинце)

Recommended For You

About the Author: danilo kocic

Ostavite odgovor

%d bloggers like this: