FORO-PRIČA: “Radanska ruža” i projekat “Izazovi u poljoprivredi”

Loading

LESKOVAC – U okviru projekta “Izazovi u poljoprivredi” predstavljamo grupu žena iz naše komšijske opštine Lebane, pred koji je izazov  bio postavljan mnogo puta – prenosi Radio Medveđa.

Njihova  predstavnica Slobodanka Pavlović danas može  da kaže da su uspeli i sa ponosom ističe da su na selu zadržali nekoliko porodica. Proizvodi  su spoj odličnog prirodnog potencijala i ljudskih resursa, ukusnog i zdravog voća i povrća ubranog na obroncima Radan planine, i vekovne tradicije domaćica u proizvodnji zimnice, kaže Slobodanka i dodaje da njihova dolazi sa malih parcela, biljke su zalivane vodom iz planinskih potoka, te plodovi zadržavaju maksimlani kvalitet. U preduzeću rade pre svega žene iz marginalnih grupa.      

Voće i povrće biraju i prerađuju ručno, na običnim šporetima u malim šerpama, u velikoj zajedničkoj kuhinji. Po tradiciji i starim receptima, zimnicu proizvode bez konzervanasa i drugih dodataka, pasterizuju i pakuju u staklenoj ambalaži. Svaka teglica prenosi energiju zalaganja, staranja i pažnje koju su žene ugradile kroz svoj rad.

Recommended For You

About the Author: Medija centar 016

Ostavite odgovor

%d bloggers like this: