NATAŠA DIMITRIJEVIĆ, DOKTOR EKONOMSKIH NAUKA: „Zvezda“, priča

Loading

DR NATAŠA DIMITRIJEVIĆ: UMETNOST PRIPOVEDANJA

You need chaos in your soul to give birth to a dancing star.

Treperenje, nemir, haos. Eksplozija duše. Vatromet osećanja. Usplamsali univerzum zatočen u jednoj blještavoj, razigranoj zvezdi. Tvojoj duši – zvezdanom toku. U kojoj se preprliću i lome valovi uzvišene energije. Ljubav, bol, sreća, tuga.

Život treba osetiti dlanovima, omirisati svim čulima. Upijati pogledom skrivene detalje. Oslušnuti njegov uigrani ritam. Jer život treba plesati. U zvezdanom ritmu koji je katkad harmoničan, dinamičan, bučan i neretko haotičan. Jer zvezda je kao vilenjak, mađioničar, čarobnjak. Viteški alhemičar zaljubljen u svoju magičnu slobodu.

Nikad nisi voleo sopstevnu teskobu. Čamotinju duše. Onda kada se u naporu koprcaš kao riba na suvom. Grčevito se boreći za dah. Sada već znaš. Sloboda se mora osvajati. Milimetar po milimetar. Uz svaki uzdah i treptaj oka. Slobodu kradeš od sebe i svih. Jer, oduvek te gušilo zatočeništvo, zidine koje si sam sebi podizao. Rešetke koji su ti drugi postavljali. Lance koje su ti premeštali sa jedne ruke na drugu.

Živeo si i živiš u kutiji. U svojoj glavi. Jer za slobodu duše, za zvezdanu igru u beskrajnom sazvežđu, najpre je potrebna sloboda misli. Sloboda koja se grabi obema rukama. Celoživotnim učenjem. Znanjem. Ko si ti i zašto si baš takav kakav jesi.

Nekako, nikad nisi voleo ljude polupraznog, odsutnog pogleda. Bez iskre u zenici koja se pali kao zvezda padalica unutar čoveka. Tupi pogledi u čiju prazninu sve nestaje. Praznina koja je zastrašujuće beskonačna i nepremostiva. Nemi beskraj u čoveka koji osuđuje sve što ne razume.

Nikad te neće videti tvojim očima. Ostaće zbunjeni nakon susreta sa tobom. Biće im čudna tvoja živost i iskričavost. Proglasiće te umišljenim, detinjastim i šašavim. Etiketiraće te oholo i hladno. Jer čovek se boji onoga što ne razume. Takvi će sve što štrči i što se ne uklapa, odseći. Počupaće iz korena tvoju ludost i nadahnuće. Zgasnuće tvoju šašavu, razigranu zvezdu. Ukrotiće ti dušu.

Samo ako im dozvoliš.

A dozvoliti im nećeš. Jer, ta blještava, šašava zvezda ne voli okvire. Njen je čitav svemir. Nedokučivo prostranstvo. Njen je podijum za igru beskraj, na kome nadahnuto pleše podižući ruke visoko. Čvrsto sklapa oći u talasu osećanja. Budi te sanjivog i umornog. Umiva, češlja, oblači i hrani. Zvižduće ti omiljenu pesmu dok koračaš u vlažno, hladno i kišovito jutro. Mazi i ušuškava kada se dan gasi.

        Leči te od sebe i svih, upravo svojom šašavošću. Baš ta bezobrazno umišljena, detinjasta zvezda tvoje duše.

dr Nataša Dimitrijević

DR NATAŠA DIMITRIJEVIĆ: OBRAZOVANA I TALENTOVANA

dr Nataša Dimitrijević: BIOGRAFIJA

Nataša Dimitrijević rođena je 16. marta 1979. godine u Leskovcu, gde je završila osmogodišnje i gimnazijsko obrazovanje. Diplomirala je na Ekonomskom fakultetu u Nišu 2004. godine. Na istom fakultetu 2010. godine odbranila je magistarsku tezu pod nazivom „Značaj društvene odgovornosti preduzeća u savremenim uslovima poslovanja“. Doktorat ekonomskih nauka stekla je odbranom doktorske disertacije 2016. godine na temu „Poslovna etika, društvena odgovornost i konkurentska prednost preduzeća”, na Fakultetu za finansije, bankarstvo i reviziju, Univerziteta Braća Karić u Beogradu.

Dr Nataša Dimitrijević trenutno je šef računovodstva u Prekršajnom sudu u Leskovcu. Od 2005. godine radi u OŠ ’’Kosta Stamenković’’ u Leskovcu na računovodstvenim poslovima. Nakon toga, zapošljava se 2006. godine u srednjoj Trgovinsko-turističkoj školi u Leskovcu, gde obavlja poslove profesora ekonomske grupe predmeta. Od 2008. godine radi u Regionalnom garancijskom fondu za južnu Srbiju gde obavlja funkciju v.d. direktora. Od 2009. godine obavlja poslove saradnika direktora za ekonomska pitanja u Agenciji za lokalno ekonomski razvoj u Leskovcu.

Pohađala je 2010. Univerzitet socijaldemokratije (UNISD), u organizaciji Centara za studije socijalne demokratije i Fondacije Friedrich Ebert Stiftung. Tokom 2012. godine učestvovala je u obrazovnom programu „Upravljanje projektnim ciklusom u projektima finansiranim od strane EU“, Beogradske otvorene škole. Teme sa ovih studija su usko povezane sa etikom i društveno odgovornim poslovanjem.

Angažovana je u okviru USAID projekta za reformu sudstva kao član radne grupe za Pristup sudu. U okviru ovog projekta učestvovala je na studijskom putovanju u Americi na temu upravljanja sudskom administracijom. Takođe, učesnica je studijskog putovanja u Brižu (Belgiji) u okviru projekta Speak European – Kancelarije za evropske integracije, pri čemu je tri nedelje pohađala nastavu o Evropskoj Uniju na Evropskom Koledžu.

Nataša Dimitrijević udata je i majka dvoje dece.

 

 

Recommended For You

About the Author: danilo kocic

Ostavite odgovor