GRDELICA: Nastavljeno snimanje filma “Bilo jednom u Srbiji”, pomažu i privrednici

Loading

ЛЕСКОВАЦПочетком септембра пала је прва клапа филма о Српском Манчестеру, филма о златном добу града Лесковца. Снимање ове приче почело је у некадашњој фабрици Зеле Вељковић у Текстилној улици, које је затим настављено у Власотинцу, Рудару, Градској кући, Вучју, Грделици, а сутра ће кренути снимање кадрова у Дом ЈНА. Велика имена српске кинематографије део су овог великог филмског остварења: Драган Петровић Пеле, Виктор Савић, Слобода Мићаловић, Мики Манојловић, Мира Бањац, Теодора Ристовски, Радован Вујовић….

Данас је у Грделици организована посета тренутно највећем и најзначанијем филмском сету у Србији. Град Лесковац и његови Лесковчани константно помажу реализацији овог важног пројекта, односно приче о златном добу Лесковца и знаменитим Лесковчанима. Како се реализација овог пројекта приближава крају, екипа која ради на филму, на челу са продуцентом Звонимиром Шимунецом, данас је организовала посету сету у Грделици и донаторску конференцију за лесковачке привреднике.

Филмски сет данас је посетио градоначелник Лесковца др сци. мед. Горан Цветановић са својим сарадницима и привредницима који су се одазвали позиву. Сви они су разговарали са екипом о току снимања и о начину на који могу помоћи завршетак пројекта.

Звонимир Шимунец је казао да су у завршној фази снимања филма, где је све присутне упознао са локацијама на којима су снимали и све присутне провео кроз сет у Грделици и упознао са тематиком филма.

“Перцепција Лесковца у јавности је потпуно погрешна и сматрам да је Лесковац много више од тог приказа, зато ми кроз филм приказујемо те велике људе, озбиљне и успешне. Надамо се снимању и следећег филма који ће бити приказ онога што су Лесковчани након Лесковца радили у Београду. Показаћемо шта је заправо Лесковац. Захвалност свима који су нам много помогли, јер свако од њих је имао жељу, а не обавезу да нам помогне”, рекао је данас Шимунец и додао да након завршетка снимања Лесковац може да буде озбиљна филмска дестинација јер има велики потенцијал, а Србија развијену филмску индустрију са ценама прихватљивим за светску продукцију.

Миша Могоровић, извршни продуцент, је најавио приказивање филма и серије на јесен следеће године и рекао: “Улази се у завршницу снимања, сутра се прелази у Дом Војске. Опет истичем велику помоћ града Лесковца и свих служби. Данас видите тадашњу пијацу, а сви знамо да се Лесковац развио од своје пијаце и ми приказујемо развој индустрије од тада до свеукупнoг економског развоја читаве Србије у то време.”

Градоначелник Цветановић се захвалио Звонку Шимунецу на организацији и свим привредницима који су данас дошли рекавши да су они стуб друштва и људи који треба да врате Лесковцу сјај Српског Манчестера.

“Радња филма је, као што знате, између два светска рата, када је Лесковац био економски, занатски и трговачки центар када је Централна банка Србије позајмљивала новац од лесковачких банака чији је капитал у потпуности био локални. Нама је најважније да се на филму прикажу енергија и дух тих Лесковчана и тог времена и жеља нам је да заједничким снагама сви вратимо то време. На добром смо путу да се вратимо златном добу. То доказује река људи који свакодневно иду ка фабрикама у индустријским зонама, то је преко 25 хиљада запослених. Евидентан је развој занатских центара, привреде, ресторана, хотела, производње… Увек када се говори о новим економским мерама, успешној привреди, економији и успеху реформи ту је увек и Лесковац, град који поседује БФЦ сертификат са 96,33% испуњености, са шест од десет критеријума испуњених са 100%“, нагласио је градоначелник.

Данас је говорила и Слобода Мићаловић која је истакла да је задовољство веће јер снима филм о граду у којем је одрасла.

“Знам да ћемо успети да оживимо време које је било најбоље за Лесковац. Када кажете Српски Манчестер то је у Србији пуно значило. Ми дајемо свом максимум и надамо се да ће гледаоци бити задовољни глумом и визијом и причом. Ово ће бити филм којим ћемо се сви са ових простора поновити”, рекла је она.

Обратио се и Петар Ристовски: “Сваки филм је тешко реализовати, а нарочито овакав када се враћамо сто година уназад. За сада успевамо. Глумци су допринели томе. Пред камером видимо нашу почетну визију и задовољни смо како се реализује.”

Захвалност је упућена и Јелени Стаменковић из хотела Грош која је иницирала данашњи догађај и за коју су рекли да константно помаже пројекат – преноси званични сајт Града Лесковца.

Recommended For You

About the Author: Medija centar 016

Ostavite odgovor

%d bloggers like this: