LESKOVAC: Akcioni plan za poboljšanje kvaliteta vazduha

Loading

LESKOVAC Odeljenje za zaštitu životne sredine grada Leskovca privodi kraju izradu kratkoročnog akcionog plana o zagađenosti vazduha na teritoriji grada, koji će, između ostalog, sadržati mere i preporuke za poboljšanje rezultata kvaliteta vazduha.

Kako je za STAV izjavio šef ovog odeljenja Slađan Đikič, najveći problem u Leskovcu i okolini tokom zimskih meseci predstavlja čađ zbog velikog broja individualnih ložišta.

 “Kratkoročni  akcioni  plana o kvalitetu vazduha  radimo  po nalogu resornog ministarstva. Radna grupa koju pored zaposlenih u Odeljenju za zaštitu životne sredine, čine i predstavnici Toplane, Zavoda za javno zdravlje i Srbija šume, imali su zadatak da sublimiraju rezultate kvaliteta vazduha u proteklih nekoliko godina. Rezultati su pokazali da su najveći zagađivači vazduha tokom zimskih meseci individualna ložišta” – kaže Đikić.

U samom gradu na centralni gradski toplovod preko Toplane priljučeno je svega 15 % stanovnika. Poseban problem predstavljaju seoska domaćinstva gde se gotovo 90 odsto greje na drva.

“Drugi problem je geografski položaj grada, odnosno činjenica da smo u kotlini, pa se tako koncentracija  čađi i sumpor dioksida naglo poveća kada su meteorološki uslovi loši, odnosno kada je visok vazdušni pritisak”, pojašnjava Đikić.

On dodaje da je upravo iz tog razloga pošumljen Hisar kod Spomen parka, a na duže staze, rešenje zagađenosti vazduha je pošumljavanje večih povtšina na obodu grada.

„Još jednom će biti upućeni apeli svim domaćinstvima koja za ogrev koriste drvo ili ugalj, da energente nabave još tokom letnjih meseci, da se oni dobro prosuše, i da se dimnjaci i odžaci čiste najmanje tri puta godišnje. Najidealnije rešenje bi bilo da se upravo ovi potrošači priključe na gradski toplovod, što bi rezultiralio dramatičnim padom zagađenosti vazuha „ ističe šef Odeljenja za zaštitu šivotne sredine Slađan Đikić.

Merna mesta  za kvalitet vazduha nalaze se kod Vodovoda, Medicinske škole i vrtića Kolibri.

S obzirom na to da je grejna sezona na početku, kvalitet vazduha u ovom trenutku je trenutno odličan do najviše dobrog kvaliteta.  

Recommended For You

About the Author: danilo kocic

Ostavite odgovor