LESKOVAC: Sećanje na Ahmeda Ademovića, junaka Kumanovske bitke

Loading

ЛЕСКОВАЦДанас је годишњица Кумановске битке која се одиграла током Првог Балканског рата 1912. године у близини Куманова између српске и турске војске. Ратови за ослобођење од 1912. до 1918. године изнедрили су многе јунаке. Један од њих је помало запостављен лесковачки војник и трубач Ахмед Адемовић.

Легенда о његовом брилијантном подвигу захваљујући којем је српска војска потукла Османлије у бици код Куманова заслужују да буде сачувана од заборава. Наиме, он се за време битке, као трубач српске војске, ушуњао у позадину турске војске и одсвирао њихове трубне знаке за повлачење након чега су збуњени Турци почели да се повлаче.

Онда је поново неопажено прешао назад међу српске трупе и одсвирао сигнал за јуриш. Овај рискантни, а истовремено тријумфални потез, је био један од кључних фактора за српску победу у овој бици. Из тог разлога Лесковчанин Ахмед Адемовић је одликован Карађорђевом звездом са мачевима, на коју је толико био поносан да је до последњег дана није скидао.

На данашњи дан, 108 година након Кумановске битке, градоначелник Лесковца др сци. мед. Горан Цветановић поручује да овакав великан, симбол јунаштва и слободе, који је променио ток историје, заслужује да га генерације памте. Стога ће у предстојећем периоду једна од лесковачких улица бити названа по Ахмеду Адемовићу – преноси званични сајт Града Лесковца.

Recommended For You

About the Author: danilo kocic

Ostavite odgovor