56. ФЕСТИВАЛ “ЈОАКИМ ВУЈИЋ”: Лесковачки ансамбл има на репертоару две представе

Loading

НАРОДНО ПОЗОРИШТЕ ЛЕСКОВАЦ

ВРАЊЕ, ЛЕСКОВАЦПод слоганом „Страх, смех, слобода“, у позоришту „Бора Станковић“ у Врању ће од вечерас до 2. новембра бити одржан 56. Фестивал професоналних позоришта Србије „Јоаким Вујић’’.

По избору селекторке Браниславе Илић, драматуршкиње, у главном такмичарском програму биће изведено седам представа.

  • Част да отворе фестивал имаће глумци града домаћина, представом „Нечиста крв“,  Тијане Грумић, по роману Боре Станковић, а у режији Југа Ђорђевића.
  • У уторак, 27. октобра, од 20 сати наступиће глумци лесковачког позоришта, представом „Свици“ Тене Штивичић, у режији Ксеније Крнајски.
  • Наредног дана, на репертоару ће бити Књажевско – српски театар из Крагујевца комадом „Женидба и удадба“ Јована Стерије Поповића, коју је режирала Јана Маричић.
  • У четвртак, 29. октобра, публика ће моћи да погледа комад „Ако се пробудиш или као да је важно“, Исидоре Милосављевић, редитеља Ненада Тодоровића, у извођењу ансамбла Народног позоришта из Лесковца у копродукцији с Народним позориштем из Приштине.
  • Петак, 30. октобар, резервисан је за „Два витеза из Вероне“ Вилијама Шекспира, редитељке Мие Кнежевић, у извођењу глумаца Шабачког позоришта.
  • Дан касније за Народно позориште из Пирота и „Страх, једна топла људска прича“, ауторски пројекат  Игора Вука Торбице, инспирисан делима Франца Ксавера Креца.
  • Представа „Лавина“ по тексту турског драмског писца Тунџера Џуџенолуа, редитеља Стевана Бодроже, у копродукцији Регионалног позоришта из Новог Пазара и Пулс Театра из Лазаревца, биће изведена првог новембра у 20 сати.
  • Последњег дана фестивала, у понедељак, 2. новембра, у част награђених, пред врањском публиком, биће комад ,,Власт и њена опозиција”, који је по тексту Небојше Ромчевића, режирао Егон Савин, са глумачким ансамблом Народног позоришта из Ниша. Ово позоришно остварење уједно ће и  затворити фестивал.

О наградама 56. „Јоакима“ одлучиваће трочлани жири у саставу: Валентин Венцел, глумац, управник Новосадског позоришта, Слободан Љубичић, глумац, првак драме Народног позоришта из Ужица и др Влатко Илић, театролог, ванредни профестор Факултета драмских уметности.

Фестивал „Јоаким Вујић“ организује Заједница професионалних позоришта Србије. Реализацију фестивала помогли су Град Врање и Министарство културе и информисања Републике Србије.

Recommended For You

About the Author: danilo kocic

Ostavite odgovor

%d bloggers like this: