ЛЕСКОВАЦ: Лидер на пољу енергетске ефикасности

Loading

ЛЕСКОВАЦ: ДЕТАЉ СА САСТАНКА

ЛЕСКОВАЦ Данас је у кабинету градоначелника Лесковца одржан други састанак Oдбора за енергетску ефикасност којем су присуствовали градоначелник др сци. мед. Горан Цветановић, проф. др Драгољуб Живковић, шеф Одељења за финансије Марија Милосављевић, директор ЈКП Топлана Новица Стојановић, шеф Одељења за друштвене делатности Саша Младеновић, шеф Одељења за заштиту животне средине Слађан Ђикић, секретар Скуштине града Лесковца Зоран Вукашиновић, директор ЈКП Водовод Станиша Ристић и енергетски менаџер Градске управе Александра Стојилковић.

Након уводног обраћања председавајућег и презентације енергетског менаџера одбор је усвојио Енергетски биланс града за 2019. годину, као и нацрт Програма енергетске ефикасности града Лесковца за период 2020. – 2022. године.

Иначе је град Лесковац први у Србији унео податке о енергетској потрошњи за све објекте јавне намене за последње три године, на данашњем састанку је закључено да Лесковац у том погледу осталим градовима може служити за пример. Поред тога, град на Ветерници се налази међу четири града који је установио енергетски менаџмент и донео енергетски биланс.

Протеклих година град Лесковац се убрзано ангажовао у примени мера на повећању енергетске ефикасности. Захваљујући средствима града и другим изворима финансирања, за унапређење енергетске ефикасности у протекле три године уложено је преко 1,5 милион евра за обнову лесковачких школа. Први пут после више деценија нешто овако капитално је урађено на школским објектима. Радови су обухватили замену столарије, топлотну изолацију зграда и реконструкцију система грејања. На тај начин су ови објекти унапредили своје енергетске карактеристике и подигли свој енергетски разред најмање за један ниво. Тако ће и висина трошкова издвојена  за топлотну и електричну енергију бити умањена.

У последњих неколико година спроведене су енергетска санација Основне школе „Јосиф Костић”, Основне школе ,,Васа Пелагић”, Основне школеза  „Трајко Стаменковић”, ОШ „Светозар Марковић“, зграда Гимназије и Економске школе, основне школе у Чекмину и Печењевцу и многе друге.

Значајне су и енергетска санација објекта Центра за социјални рад, Установе за одрасла и старија лица, зграду „Србијашуме“, објекте Народног позоришта и Историјског архива, док се тренутно изводе радови на енергетској санацији зграде Главне поште. Важно је истаћи и да стручна лица врше сталну едукацију школске  деце и  подизање свести свих грађана Лесковца о значају енергетске ефикасности и обновљивих извора енергије.

Ово је први пут да се ради Програм енергетске ефикасности Града за период од 3 године и представља битан стратешки документ једне јединице локалне самоуправе и требао би да представља полазну тачку у даљем планирању мера и активности ефикасног коришћења енергије на објектима за које град Лесковац из свог буџета издваја средства.

Укупан извор финансијских средстава потребних за спровођење Програма енергетске ефикасности града Лесковца је 3.962.000 €, при чему је износ средстава из буџета  града Лесковца 900.000 евра, док из трансфера других нивоа власти износи 3.062.000 евра.

Програм енергетске ефикасности Града након усвајања од стране Енергетског одбора, и периода јавног увида од 30 дана ће се наћи на дневном реду следећег скупштинског заседања- објављено је на званичном сајту Града Лесковца.

Recommended For You

About the Author: danilo kocic

Ostavite odgovor

%d bloggers like this: