DR GORAN CVETANOVIĆ: Svi glumci filma “Bilo jednom u Srbiji”, njih 23, koji su bili u kontaktu sa zaraženim kolegom, negativni!

Loading

ДЕТАЉ СА ДАНАШЊЕ СЕДНИЦЕ У СЕДИШТУ ЈАБЛАНИЧКОГ УПРАВОГ ОКРУГА

ЛЕСКОВАЦУ седишту Јабланичког управног округа данас је одржана седница Савета округа на којој се говорило о предстојећим инспекцијским надзорима у контроли спровођења противепидемијских мера заштите од ширења заразне болести COVID-19.

Начелник Јабланичког управног округа Милош Ћирић је најавио прву тачу, односно Упознавање са упутством о методологији и координацији рада начелника управних округа и јединица локалних самоуправа на сузбијању ширења вируса Ковид-19 и израда плана за његову реализацију. Он је нагласио да ће све локалне и републичке инспекцијске службе бити задужене за констролисање рада објеката и догађаја и то: већих угоститељских објеката, окупљања људи на организованим концертима, окупљања људи на спортским догађајима, сала за изнајмљивање, објеката туризма, тржних центара, беликих трговинских ланаца, пијаца на отвореном и затвореном и објеката и средстава јавног саобраћаја. Начелник Ћирић је додао да ће се извештај о раду служби и о предузетим поступцима редовно слати републичком штабу за ванредне ситуације и градском штабу.

На седници је говорио градоначелник Лесковца др сци. мед. Горан Цветановић. Градоначелник је изнео податке о тренутној епидемиолошкој ситуацији у Лесковцу и рекао да се од септембра месеца дневно бележи једноцифрени број позитивних налаза на постојање корона вируса и да ситуација није алармантна, али да то не значи да се ситуације не може променити:

„Данас су од 27 пристиглих резултата у нашем граду изашла четири позитивна, док укупно у Округу 7. Чекају се резултати за 61 узорак. Што се тиче контаката глумца који је снимао филм у Лесковцу, стигла су 23 негатива резултата за све њих. Када је реч o ковид болници, тренутно се на хоспиталном лечењу налази два пацијента, а један од њих је на кисеонику. У односу на јучерашњи дан, отпуштена су три пацијента, а један је примљен. Иако наведене цифре говоре да ситуацију у Лесковцу није алармантна, важно је да сви разумемо да то у сваком тренутку може да се промени. Посматрајући ситуацију у Србији, када је јуче забележено чак 1328 новооболелих, морамо бити опрезни и чувати се да бисмо у нашем граду одржали тренутно стање, и чак га и уз максимални труд побољшали.“

Градоначелник је нагласио да ће све институције у граду, и локалне и републичке, имати пуну подршку локалне самоуправе за спровођење надзора и контроле из своје надлежности и да ће све бити у координацији са циљем што бољег функционисања. Он се осврнуо на предстојећи викенд и апеловао на власнике угоститељских и локала забавног карактера да откажу окупљања.

„Посебно апелујем на родитеље да посаветују своју децу да не одлазе на места где себе могу изложити потенцијалном заражавању и тиме угрозити и себе и своју породицу. Јасно је да се већина нас опустила, али имам потребу и обавезу да нас све подсетим да смо пре само неколико месеци били потпуно изоловани и онемогућени да живимо како смо навикли због незнања и непоштовања мера које прописује Влада Републике Србије. Паметни људи уче из искуства па све наше суграђане молим да не доводе себе и своје ближње у ризичне ситуације како бисмо избегли ширење заразе јер сада знамо нешто више о овом вирусу, док марта месеца то није био случај“, нагласио је градоначелник и на крају се осврнуо на чињеницу да власници угоститељских објеката поштују скраћено радно време и да је проблем у броју окупљених углавном млађих лица која не носе заштитне маске и не одржавају неопходну физичку дистанцу. На крају је закључио да се ригорозније мере могу избећи уколико све институције раде свој посао и уколико медији пренесу све апеле и препоруке – објављено је на званичном сајту Града Лесковца.

Recommended For You

About the Author: danilo kocic

Ostavite odgovor