MILICA RADULOVIĆ: Vlasotinačke priče

Loading

MILICA RADULOVIĆ: PREPOZNATLJIVA U VLASOTINCU – OBRAZOVANA I AKTIVNA U REALIZACIJI BROJNIH AKCIJA

VLASOTINCE – Ukoliko niste do sad posetili Vlasotince, prvo posetite sve okolne prirodne lepote i kada naiđete na Vlasotinčanina, eksperimenta radi, recite: Ču li za ovija? I pustite da žurka otpočne.

Informacije koje možete prikupiti od slučajnog prolaznika u Vlasotincu, na bilo koju zadatu temu, a praveći se da ste i sami izvor pojedinih informacija su jednake broju informacija koji ćete naći u enciklopediji… ali s obzirom na tačnost, Vikipediji. No, tačnost, svakako nije prioritet. Nisam čak ni sigurna šta jeste. Ranije, u doba starog Vlasotinca, u doba bez tehnologije i digitalnog prenošenja informacija, prioritet je bila socijalizacija i prenošenje svih informacija svima o svima. Danas je prioritet postao takoreći ubijanje dosade, hranjenje zavisti, osuđivanje i održavanje tragova one stare socijalizacije.

Da li ima među nama boljih? Da li ima među nama onih koji ne postavljaju pitanja i koji na pitanja ne odgovaraju? U pokušaju da nevešto izbegnem odgovor, reći ću da među nama ima onih koji za sebe kažu da ih pitanja i odgovori na pitanja ne zanimaju. Ja nisam ta. Mislim da postavljanje pitanja o drugim osobama i odgovaranje na tuđa pitanja i posebno dalji nastavak kruga za koji svi znamo da se nikog posebno ne tiče osim onih pomenutih, može više da naškodi nego da pomogne…  Štaviše, sve manje širimo ono što bi stvarno pomoglo nekom za račun širenja “najnovijeg trača” koji će da naškodi i nama i onima na koje se odnosi, ali nastavljamo to da radimo. Tradicija se ne prekida, a i ulaganje truda u promenu samog sebe bilo bi, sad već, uz ustaljene navike, teško zamislivo.

Sve u svemu, bez neke lažne potrebe da ispadnem bolja, čisto da ne bismo nervirali jedni druge kad odemo u prodavnicu ili se sretnemo preko druge osobe, sada kada je teška situacija za sve nas setimo se svih onih dobrih situacija i zapričujmo se o njima. Na stranu da stavimo to ko je čiji tatko, a koja mu je majka i na koga se ko metnuja… Taj tempo će nas zauvek zadržati u maloj varošici na jugu Srbije, a naši snovi su da budemo ONA varošica na jugu Srbije!

НАПОМЕНА: Пројекат – Култура и образовање у време интернета. Овај садржај део је пројекта који је суфинансирала општина Власотинце. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.“ (Уговор о додели средстава из буџета општине Власотинце). Напомена: видети сајт (поглавље о Власотинцу)

Recommended For You

About the Author: danilo kocic

Ostavite odgovor