“ZDRAVLJE”-LESKOVAC: Otpuštaju radnike na “dobrovoljnoj osnovi”

Loading

LESKOVAC: KOMPANIJA ACTAVIS (tekst i foto: JUGmedia)

LESKOVAC – Dvadesetak radnika farmaceutske fabrike „Zdravlje“ iz Leskovca, koja od 2016. godine posluje u sastavu kompanije Teva (Teva Pharmaceutical Industries Ltd.), dobilo je danas otkaze kao tehnološki višak, javljaju otpušteni JuGmedii, ubeđeni da to neće biti i konačna brojka.

Otpuštanja se vrše na takozvanoj dobrovoljnoj bazi, kao i sva prethodna, počevši od 2008. godine do danas. „Usred posla pozivali su nas jednog po jednog u kancelariju direktora proizvodnje koji nam je saopštavao da moramo da odemo iz fabrike. Na moje pitanje zašto ja kada sam najbolja radnica, odgovorio je: Pa godine“, priča radnica sa dvadeset i nešto godina radnog staža u toj fabrici.

Kada je, nastavlja, rekla da neće da potpiše raskid ugovora, stavljeno joj je do znanja da će otići „ovako ili onako, ali bolje – ovako“.

I tokom proleća i leta radnici su odlazili tiho iz „Zdravlja“ uz otpremninu

A to „ovako“ znači da će ti radnici, kako je direktor ispričao našoj sagovornici, odmah iskoristiti godišnji odmor pa po povratku dobrovoljno potpisati raskid ugovora, a otpuštanja se, rekao je, vrše zbog tehnoloških viškova pred novom preprodajom ove nekada gigant-fabrike. „Rekao je da se smanjuje proizvodnja za 50 posto“, priča radnik koji je u „Zdravlju“ proveo samo 5 godina.

„Da budem iskren, meni uopšte nije žao jer ovaj psihički pritisak nije mogao više da se izdrži, ali ni fizički rad jer se radilo prekovremeno pa je naš telefon uvek morao da im bude dostupan. Žao mi je za ove žene što nisu ni za penziju ni za novi posao, a ja ću se već snaći. Ako ovde nema posla, ima preko granice, korona neće do veka“, priča mladi čovek s primetnom gorčinom u glasu.

Umesto otpuštenih radnika, nagađa se, doći će mlađi, ali preko neke od agencija i radiće za mnogo manje novca

Kaže da su se danas u drugoj smeni mnoge suze prolile. „Žena koja ima 34,5 godina rada dobila je otkaz. Gde će ona, ko će nju sada da zaposli?“, pita se naš sagovornik.

Radnici koji odlaze iz fabrike dobiće opremninu po tri bruto zarade i po jednu trećinu bruto zarade za svaku godinu radnog staža provedenog u „Zdravlju“.

Prosečna plata sa oko 25 godina staža iznosi ovde oko 60.000 dinara

Jugmedia je htela da čuje predsednika Samostalnog sindikata u „Zdravlju“, ali do njega se nije moglo.

U ovoj fabrici je pre privatizacije 2003. godine radilo 2.050 radnika. Danas je ostalo oko 450. Zaposleni veruju da se broj smanjuje na zahtev budućeg vlasnka jer Teva od zimus namerava da proda „Zdravlje“. To bi, inače, bio peti vlasnik po redu za 17 godina, ali najveću čistku napravila je islandska kompanija „Actavis“ -prenosi agencija JUGmedia.

Recommended For You

About the Author: danilo kocic

Ostavite odgovor

%d bloggers like this: