NATAŠA DIMITRIJEVIĆ, DOKTOR EKONOMSKIH NAUKA: „Kralj bez krune“, priča leskovačke književnice

Loading

LESKOVACDr Nataša Dimitrijević, doktor ekonomskih nauka, koja živi i radi u Leskovcu, objavila je veći broj priča i aforizama i pokazala izuzetno spisateljsko umeće. Ovoga puta objavljujemo njenu priču „Kralj bez krune“.

Dr Nataša Dimitrijević: Kralj bez krune

Jesenja jutarnja magla ispunjava snen pogled. Još uvek mračno jutro ogrnuto je teškim plaštom guste, kapljičave magle. Ovako udruženim snagama, odgurkuju i ubrzavaju hod retkih pešaka koji pogureni žure na posao. Steže u grudima od same pomisli da će ubrzo i tvoja pluća udahnuti ovo teško i mokro sivilo.

Tišina te usporava i uspavljuje. Razmišljaš šta da obučeš dok tromim hodom koračaš po sobi levo-desno. Ono što na sebi navučeš odražava uglavnom tvoju energiju, raspoloženje. Svaku boju isijavaš. Zagasnule su letnje, šarene boje. Bela se polako povukla u mračne kutke ormara. Nagrizaće je ustajali miris spore jeseni i oštre zime. Kao i sve u životu – bela čeka svoj red.

Kako da se osvetliš po ovakvom jutru? Da iskoračiš na ulicu i osvetliš sebi put. Kako da rasteraš maglu koja strpljivo čeka da te obgrli i zanese nekim svojim ritmičkim plesom? Kako da prkosiš olovnom pejzažu? Tako sitan i krhk.

Tako što gvirneš u sebe i svoj mindset. Ti nisi ovo utonulo jesenje jutro. Nisi čemerna magla, zaverenički nastrojena. Čini se da ovog jutra, ti nemaš nikakve veze s tim. Obuci i crno. Rastočićeš sve tamne boje u sebi. Danas si spreman da se laktaš, otkidaš i odgurkuješ sa svojom tamom. Prelamaćeš oko sebe vedrinu, sa svakim odvažnim korakom. Magla će se za korak od tebe povući. Klanjaće se kao pokorni sluga.

Jer boje nosiš u sebi. Po najvedrujem i osunčanom danu, možeš se sklupčati u svojoj koži. Sakupiš se kao odeća oprana pogrešnim programom u mašini. Prolaziti nemo ulicom natmurenog lica. Zamišljen, zabrinut i isključen od sveta. Neće ti pomoći ni klasična bela košulja. Ni markirane cipele. Preplaćen komad odeće. Koračaćeš kao kralj bez krune. Bićeš sebi ugašen. Drugima proziran i neopažen.

Jer boje nosiš u sebi. Tako i ova crna za koju si se rukom mašio, oteraće senke, zaglušiće tvoje nesigurne glasove. Evo te, pritiskaš okidač u sebi i smelo pališ svetlo. Razvedrio si ovo jutro. Olako otpuhnuo maglu. Danas to možeš. Imaš snage za to.

Dok ti se sitne kapljice magle lepe na licu, stežeš jednom rukom kišobran a drugom torbu. Crnu. I veseo krećeš u svet. Da rasteraš boje koje se ne slažu sa tvojim raspoloženjem. Smeškaš se uz put premotavajući iznova vedrinu u još pospanoj glavi. Koraci su ti žustri i odvažni. Čizma pokorava tvojim hodom tlo.

Svakim novim korakom sada pokoravaš život koji ponekad, slučajno baš danas, mora da ustukne pred tvojom odlučnošću. Pokorio si sebe. Sitnog i krhkog kavim se ponekad činiš.

Ovog jutra obukao si crno. A ipak si kralj kome kruna i ne treba.

dr Nataša DimitrijevićDR NATAŠA DIMITRIJEVIĆ: BIOGRAFIJA

Nataša Dimitrijević rođena je 16. marta 1979. godine u Leskovcu, gde je završila osmogodišnje i gimnazijsko obrazovanje. Diplomirala je na Ekonomskom fakultetu u Nišu 2004. godine. Na istom fakultetu 2010. godine odbranila je magistarsku tezu pod nazivom „Značaj društvene odgovornosti preduzeća u savremenim uslovima poslovanja“. Doktorat ekonomskih nauka stekla je odbranom doktorske disertacije 2016. godine na temu „Poslovna etika, društvena odgovornost i konkurentska prednost preduzeća”, na Fakultetu za finansije, bankarstvo i reviziju, Univerziteta Braća Karić u Beogradu.

Dr Nataša Dimitrijević trenutno je šef računovodstva u Prekršajnom sudu u Leskovcu. Od 2005. godine radi u OŠ ’’Kosta Stamenković’’ u Leskovcu na računovodstvenim poslovima. Nakon toga, zapošljava se 2006. godine u srednjoj Trgovinsko-turističkoj školi u Leskovcu, gde obavlja poslove profesora ekonomske grupe predmeta. Od 2008. godine radi u Regionalnom garancijskom fondu za južnu Srbiju gde obavlja funkciju v.d. direktora. Od 2009. godine obavlja poslove saradnika direktora za ekonomska pitanja u Agenciji za lokalno ekonomski razvoj u Leskovcu.

Pohađala je 2010. Univerzitet socijaldemokratije (UNISD), u organizaciji Centara za studije socijalne demokratije i Fondacije Friedrich Ebert Stiftung. Tokom 2012. godine učestvovala je u obrazovnom programu „Upravljanje projektnim ciklusom u projektima finansiranim od strane EU“, Beogradske otvorene škole. Teme sa ovih studija su usko povezane sa etikom i društveno odgovornim poslovanjem.

Angažovana je u okviru USAID projekta za reformu sudstva kao član radne grupe za Pristup sudu. U okviru ovog projekta učestvovala je na studijskom putovanju u Americi na temu upravljanja sudskom administracijom. Takođe, učesnica je studijskog putovanja u Brižu (Belgiji) u okviru projekta Speak European – Kancelarije za evropske integracije, pri čemu je tri nedelje pohađala nastavu o Evropskoj Uniju na Evropskom Koledžu.

Nataša Dimitrijević udata je i majka dvoje dece.

Recommended For You

About the Author: danilo kocic

Ostavite odgovor