AKTUELNO: SOS telefon u Leskovcu obeležava 25. godišnjicu postojanja

Loading

LESKOVACKampanja 16 dana aktivizma u borbi protiv nasilja nad ženama je međunarodna kampanja koja je pokrenuta 1991. Kampanja počinje 25. novembra – Međunarodnim danom borbe protiv nasilja nad ženama, a završava se 10. decembra- Međunarodnim danom ljudskih prava. Već 30 godina, ženske NVO pružaju uslugu sos telefona, kao podrška i oslonac u prvom koraku izlaska iz nasilja, ženama koje se kroz lični problem nose sa  teškim poremećajem u svakom segmentu života.

    SOS telefon u Leskovcu, u ovoj godini, obeležava 25. godina postojanja. Podršku i pomoć je dobilo više od 12.000  žena sa iskustvom nasilja na teritoriji Jablaničkog okruga. Poučene dosadašnjim  iskustvom taj broj se, na žalost. svake godine povećava. Samo u ovoj godini javilo nam se oko 370 žena koje su doživele neki vid nasilja. Za samo tri meseca trajanja vanrednog stanja i zabrane kretanja broj korisnica usluga se povećao za 30 odsto.

Rodno  zasnovano nasilje manifestuje se na različite načine i pojavljuje u raznim okruženjima, od porodice do radnog mesta i javnih prostora. Povodi su mnogobrojni, ali se uzroci zasnivaju na patrijarhalnim obrascima ponašanja i definisanju rodnih uloga i odnosa među ženama i muškarca.

Takođe, po podacima Autonomnog ženskog centra u ovoj godini ubijena je 21 žena u porodično partnerskim odnosima. Za 6 slučajeva još uvek nemamo informacije da li je počinjen Femicid.

Recommended For You

About the Author: danilo kocic

Ostavite odgovor