SEDNICA GRADSKOG ŠTABA: Uvedena vanredna situacija u Leskovcu

Loading

ЛЕСКОВАЦ: СЕДИШТЕ ЛОКАЛНЕ САМОУПРАВЕ

ЛЕСКОВАЦС обзиром на то да је према оцени Завода за јавно здравље Лесковац дошло до погоршања епидемиолошке ситуације и да је оцењено да постоји тенденција да из неповољне пређе у ванредну, Градски штаб за ванредне ситуације је, на препоруку ове установе, данас увео ванредну ситуацију на територији града Лесковца.

Др Александра Николић, в.д. директора Завода за јавно здравље образложила је данас да је препорука за увођење ванредне ситуације дата на основу повећања броја новооболелих лица, броја прегледа у ковид амбулантама, броја пацијената на хоспиталном лечењу, као и на основу чињенице да постоји непридржавање мера личне заштите и физичке дистанце код одређеног процента становништва што утиче на ширење инфекције.

Поред препоруке за увођење ванредне ситуације, Завод за јавно здравље је дао и предлог мера које треба поштовати у коме се каже да је неопходно ригорозно поштовање свих прописаних мера Кризног штаба Владе Републике Србије и града Лесковца, појачана контрола спровођења прописаних мера, повећање броја возила у превозу и појачана дезинфекција површина.

  • Градоначелник Лесковца и командант Градског штаба за ванредне ситуације др сци. мед. Горан Цветановић је говорио о данашњим подацима везаним за епидемиолошку ситуацију. „У последња 24 часа из нишких лабораторија за град Лесковац стигао 151 резултат тестирања од чега је 46 позитивно. Тренутно се чека још 74 резултата анализа. У лесковачкој Ковид болници је тренутно 145 хоспитализованих пацијената, 108 из Лесковца, било је 14 пријема, није било отпуста, једно лице је упућено у Клинички центар Ниш и троје преминуло старости 84, 61 и 72 године из Лесковца, Лебана и Сурдулице, на кисеонику је 105 пацијената, а на 4 респиратору.“

„Увођењем ванредне ситуације показујемо да је то најозбиљније упозорење свим грађанима Лесковца да схвате тежину тренутне епидемиолошке ситуације, али и незавидног положаја наших здравствених институција и запослених у здравству. До сада су оне успевале да одговоре изазовима, али је алармантан податак да број хоспитализованих особа расте брзо и да је само за недељу дана, од последње седнице штаба, попуњеност капацитета повећана за 75 одсто. Налазимо се у тешкој ситуацији и уколико се опрез не повећа може доћи до преоптерећења здравственог система, зато је важно да поштујемо мере и помогнемо здравственим радницима. Јер су то људи који већ осам месеци раде у изузетно тешким условима а донекле су животи свих нас у њиховим рукама. Иако је Дом здравља прошле недеље оформио и четврту Ковид амбуланту, запослени имају много посла јер број прегледа у овим амбулантама из дана у дан расте, изврши се скоро 300 прегледа дневно.

Општа болница Лесковац свакодневно троши вишемесечне залихе кисеоника, на нивоу Србије се дневно троше шестомесечне залихе, али је пре овог таласа обезбеђен резервоар већег капацитета. Уједно су обезбеђена кисеоничка места за све кревете на грудном, инфективном и онколошком одељењу. Јуче је председник Републике Александар Вучић у Крушевцу нагласио да је у лесковачку Општу болницу, која има улогу и респираторног центра, послата додатна опрема и то мобилни рендген и 5 респиратора као и пропратна опрема“, рекао је данас градоначелник.

На крају излагања, градоначелник Цветановић је присутнима пренео податке које је упутио директор лесковачке болнице др Небојша Димитријевић а који се тичу чињенице да ће пацијенти са негативним PCR тестом, а са амбулантном терапијом, из болнице бити премештени у Службу за палијативну негу у Власотинцу до потпуног опоравка. Ова процедура осмишљена је са циљем растерећења нишких и лесковачких установа.

По тачки разно обратио се начелник Јабланичког управног округа Милош Ћирић и рекао да је на основу надзора 26. и 27. новембра Инспекција за рад установила да се у великим корпорацијама на територији града Лесковца поштују све епидемиолошке мере наложене од Кризног штаба Републике Србије.

Градоначелник Лесковца др сци. мед. Горан Цветановић је након закључка Штаба донео одлуку о проглашењу ванредне ситуације на територији града Лесковца која је проглашава због спречавања ширења заразне болести Covid-19. Поред тога Штаб је усвојио предлог мера који поред наведених у извештају Завода за јавно здравље обухвата и појачану дезинфекцију возила у превозу, ригорозну контролу поштовања наложених мера у угоститељским, продајним и другим објектима, као и меру да је у наведеним објектима обавезно истаћи информацију о површини и максималном броју истовремених корисника. Што се тиче стамбених зграда дезинфекцију заједничких просторија неопходно је вршити једном дневно, а дезинфекцију рукохвата више пута дневно.

На крају седнице упућен је апел становницима да се придржавају свих превентивних мера, ношења заштитних маски, држања дистанце, избегавања окупљања, уз препоруку да предстојеће славе обележе у кругу породице – објављено је на званичном сајту Града Лесковца.

 

Recommended For You

About the Author: danilo kocic

Ostavite odgovor

%d bloggers like this: