LESKOVAC: Tehnička škola “Rade Metalac” u 2020.

Loading

ЛЕСКОВАЦ Кратко подсећање: Техничкој школи „Раде Металац“ из Лесковца у 2020. години: „Један од првих догађаја који је обележио почетак ове календарске године је Општинско такмичење из математике за ученике средњих школа, које је одржано 18. 01. 2020. године. Наша школа била је 01. 03. 2020. године домаћин и Окружног такмичења у истој категорији као и Окружног такмичења из информатике 08.03.2020.

 • Двадесет и седмог јануара у нашој школи је, пригодним програмом, обележена школска слава – Свети Сава. У припреми и реализацији програма ученицима су помогли наставници Небојша Маринковић, Далиборка Стојановић и Лелица Мијић.
 • У оквиру овогодишњих Светосавских свечаности, на Светосавској академији под слоганом „Светосавље, пут врлина“, добили смо Светосавску повељу за допринос ширењу духа Светосавља и унапређивању образовно- васпитног рада. За постигнуте изузетне резултате Светосавску повељу добио је и ученик наше школе Никола Марковић.
 • Дан школе смо обележили 18. марта 2020. године. Ове године наш дан обележили симболично садњом једне саднице липе испред школе.
 • Наши најбољи матуранти и ове године су награђени од стране града. Град Лесковац на челу са градоначелником др сци. мед. Гораном Цветановићем, 24. септембра, организовао је поделу уговора са новчаним износом од 25 хиљада динара најбољим матурантима.
 • У оквиру школе оформљена је ученичка задруга. Ученици и наставници, чланови ученичке задруге, израђују школски  инвентар, а у сарадњи са центром Центром за промоцију науке, израдили су експонате за паркове науке у оквиру Центара за стручно усавршавање у Лесковцу, Нишу, Крушевцу и Књажевцу.
 • Од Министарства провете науке и технолошког развоја школа је добила 150.000 динара за опремање Ученичке задруге у оквиру реализације пројекта, тј. издавања часописа Ученичке задруге ”Задругар”.
 • Ове године оформили смо још један кабинет са рачунарима и зановили рачунарску опрему у још два кабинета. Од АМРЕС-а смо добили оптички интернет.
 • Једна смо од пет школа у Лесковцу које су од Управе за трезор Министарства финансија добиле донацију у виду рачунарске опреме.
 • Захваљујући 3Д штампачу, који су пре неколико година обезбедили град Лесковац и школа, наставник Саша Илић се прикључио акцији Визионара Србије и  штампао визире за здравствене раднике.
 • Школа има статус ЈПОА (јавно признатог организатора образовања одраслих). Током 2020. године реализоване су две обуке за CO2 и аргонско заваривање. У току је израда елабората за акредитовање Обуке за одржавање моторних возила.
 • Наставник практичне наставе Станиша Станковић са колегама и ученицима образовних профила – аутомеханичар и аутоелектричар израдио је симулатор механичких и електронских кварова на аутомобилу. Tоком ванредног стања наставници су искористили симулатор и снимали видео лекције које су касније користили у настави на даљину.
 • Овај симулатрор школа је искористила и за наставак дугогодишње сарадње са Центром за стручно усавршавање у Лесковцу, у оквиру Европске ноћи истраживача 2020. године, где је презентована демонстрација симулатора.
 • Наставици наше школе учествовали су у снимању часова током септембра и новембра за портал Моја школа РТС Планета и то за два предмета са подручја рада Машинство и обрада метала и три предмета са подручја рада Електротехника.
 • У школи постоји велики број секција, а већ дужи низ година егзистирају и ученичке компаније. Кроз њихов рад ученици развијају предузетнички дух и стичу неопходна знања и вештине потребне за бављење приватним бизнисом. Ове године је тим ученика учествао својом идејом Freeze tech (производ за лакшу употребу фрижидера) на такмичењу Пословни изазов које је онлајн одржано 14.10.2020. у оквиру програма Достигнућа младих.
 • Повратак у школске просторије након онлајн наставе чланови Историјске секције искористили су да поставе изложбу на тему Грчке митологије.
 • У школској библиотеци наставница Светлана Марјановић је одржала огледни час из Историје где су ученици презентацијом и глумом представили истакнуте личности из историје Карађорђа Петровића, Милоша Обреновића и султана Селима II.
 • Ученички парламент наше школе конкурисао је на конкурс за финансирање омладинских пројеката које расписује и спроводи град Лесковац преко Канцеларије за младе, а све у циљу стимулисања младих Лесковчана да нешто корисно ураде за своју заједницу.
 • Назив пројекта је ”УЧИОНИЦА БЕЗ ЗИДОВА – ЗНАЊЕ БЕЗ ГРАНИЦА” а циљ је изградња летњиковца у школском дворишту. У свечаној сали града Лесковца, 16. октобра 2020. године, градоначелник Лесковца др сци. мед. Горан Цветановић доделио је председници ученичког парламента наше школе, Тамари Марјановић, уговор  вредан 128.685 динара.
 • Изградњу летњиковца реализују упосленици наше школе и ових дана се приводи крају. Од јануара 2020. године наша школа учествује у пројекту Заједно ка средњој школи (друга фаза), који спроводи Центар за образовне политике (ЦОП) уз подршку Дечје фондације Pestalozzi,у сарадњи са Министарством просвете, науке и технолошког развоја. Циљ пројекта Заједно ка средњој школи је да се ученицима из осетљивих група пружи подршка да успешно заврше основну школу, да наставе образовање у средњим школама и стекну диплому средње школе.
 • Наставници и старшине ће бити оснажени да пружају усмерену подршку ученицима из осетљивих група, односно ученицима који су у ризику да не стекну диплому средње школе.
 • Примењиваћемо различите мере и активности и сарађиваћемо са ОШ „Бранко Радичевић“ из Брестовца. Средства од 106.000 динара ове године искористили смо за набавку школског прибора и средстава за хигијену ученицима, организацију радионица са родитељима, стручном усавршавању наставника.
 • Такође су поједини ученици добили подршку у виду таблета и уџбеника.“

Извор: званични сајт Града Лесковца

Recommended For You

About the Author: danilo kocic

Ostavite odgovor

%d bloggers like this: