NARODNA POZORIŠTE LESKOVAC: Uspešna godina, devet nagrada na Festivalu “Joakim Vujić”

Loading

ЛЕСКОВАЦ Данас је градоначелник Лесковца др сци. мед. Горан Цветановић посетио лесковачко Народно позориште које је ове године побрало 9 награда са фестивала „Јоаким Вујић“ одржаног 56. пут у Врању.

  • Том приликом градоначелник Цветановић честитао је ансамблу Народног позоришта Лесковац на успеху и заслуженим наградама и рекао: „Ансамбл Народног позоришта Лесковац је у свој град донела девет важних награда и на томе им честитам. Невероватно, али истинито, успели сте да превазиђете успех који сте постигли 2014. године када је град Лесковац био домаћин овог престижног фестивала.“
  • Градоначелник Цветановић поменуо је бројне награде које уживају наше интитуције културе и образовања. „Иако ову годину завршавамо обиласком лесковачког позоришта не смемо да заборавимо и друге институције културе и али и образовања које су у наш град донеле важне награде попут Дечјег вртића који је 2014. године добио Светосавску награду, као и Дом ученика средњих школа који је исту добио 2018., Лесковачки културни центар проглашен је 2019. године за институцију са највише квалитативних и квантитативних дешавања након Београда у 2018. години, затим Народни музеј Лесковац три пута је проглашен најбољим музејем у Србији и носилац је Сретењског ордена трећег реда, док је Гимназија у Лесковцу носилац Сретењског ордена другог степена. Ту је и неизоставна награда Заштитника грађана за приступачност културним садржајима на основу поставке Народног музеја Додирни прошлост, као и овогодишња награда Капетан Миша Анастасијевић за град са изузетном пословном и привредном климом у којем се обраћа пажња на све области друштва. Kao и импозантних 96,33 % за позитивно пословно окружење, где смо доминантни у читавој Србији. Морам да поменем и Историјски архив који је поред позоришта, ове године постала доминантна институција у Србији, и добила награду „Златна архива“. Све ове награде пријају, али и обавезују да сви заједно наставимо да радимо још више, ви квалитетом и посвећеношћу послу, а локална самоуправа ослушкивањем потреба грађана.“
  • „Иако је 2020. година била тешка, показали смо да упорним радом можемо постићи велике успехе, обрадовати наше суграђане и дати подстрек младим људима да наставе утабаним стазама да постижу велике успехе, да оно о чему смо сањали, они то у животу реализују,“ – закључио је градоначелника Цветановић.
  • Директор Народног позоришта Лесковац Драган Божа Марјановић пожелео је добродошлицу и истакао да данашња посета градоначелника Цветановића важна јер показује да се прати рад позоришта и да је увек велика подршка и ветар у леђа.
  • Присутима су се обратиле и две младе глумице, Наташа Станковић и Петра Димитријевић, које су понеле награде за најбољу глумицу, које су се захвалиле на посети и подршци коју константно Град пружа, на слуху који има за културу, јер без свега тога не би било награда.
  • „Култура у нашем граду је подигнута на пијадестал и то ме стварно чини срећном, јер то је стварно битно не само за нашу инситуцију, већ и за град. Волела бих да се захвалим и публици која је срце овог театра, која се развија заједно са нама. Оно што чини срећном мене као индивидуалца јесте да долазе добри редитељи, да радимо добре представе, јер када сам завршила студије мислила сам да могу само да успем у престоници, да је тамо епицентар културног збивања, међутим, уопште се не осећам скренуто и везаних руку. Имам прилику да се развијам и да напредујем, то радим из мог града и доприносим мом граду. Хвала на тој прилици,“ – истакла је Станковићева.
  • Петра Димитријевић казала је следеће: „Ми смо дошли овде 2013. године, да кажем, „на готово“. Имали смо све услове, од те 2013. године за разлику од свих наших колега у Србији. Сви негде ми сањамо и маштамо о неком другом месту и другом граду, о великим стварима и човек треба да сања. Али нас је ова година научила да човек треба да буде захвалан на ономе што има. Јесте једна чудна година, некима је много одузела, другима је много дала, мени је лично много донела, попут ове награде која је прва професионална, успеху позоришта и града.“

Извор: званични сајт Града Лесковца

Recommended For You

About the Author: danilo kocic

Ostavite odgovor

%d bloggers like this: