OPŠTA BOLNICA LESKOVAC: Dopremljeno deset koncentratora za kiseonik, donacija opštine Vlasotince

Loading

ЛЕСКОВАЦ – У лесковачку ковид болницу стигло је десет концентратора за кисеоник који ће производити до пет литара овог гаса и тиме помоћи потребе установе. Концентратори су донација општине Власотинце, чији се становници заједно са становницима Лесковца и осталих општина Јабланичког округа лече у Општој болници.

  • Донација је била повод да градоначелник Лесковца др сци. мед. Горан Цветановић и председник општине Власотинце Бранислав Петровић посете ову установу. „Стуб ове установе су здравствени радници, али немедицинско особље које већ месецима на својим леђима носи тежак терет борбе и у своје и име становника читавог града им захваљујем на томе. Поред те посвећености која је примарна, за успешан опоравак ковид пацијената важна је и апаратура за лечење. Болница је добро опремљена захваљујући великој подршци председника Александра Вучића и Владе Републике Србије који су у лесковачку болницу упутили заштитну опрему, дезинфекциона средства и медицинску апататуру – три клиничка, шест мобилних респиратора, два рендген апарата, гасни аналајзер и десет монитора за праћење виталних функција. Захваљујући овој помоћи, лесковачка болница сада има 16 респиратора. То је помогло формирање респираторног центра за лечење најтежих пацијената, који је у потуности припремљен за свега два дана. У склопу респираторног центра је 10 лежајева са 10 најсавременијих респиратора за најтеже пацијенте. Зато је донација општине Власотинце, која је и повод наше данашње посете, веома значајна за даљи рад установе. Десет концентратора за кисеоник ће са дневном производњом до максимум 5 литара овог гаса помоћи потребе установе“, рекао је градоначелник Цветановић захваљујући председнику општине Власотинце на донацији и разумевању.
  • Износећи податке о тренутној епидемиолошкој ситуацији градоначелник је рекао да Лесковац има 25 новооболелих од 160 пристиглих резултата док је у Власотинцу позитивно још 9 лица и да се из лабораторија очекује 89 резултата. Додао је да су у болници хоспитализована 133 пацијента, из Лесковца 93, Власотинца 16, а је било 19 пријема и 12 отпуста. На кисеонику су 93 пацијента, у респираторном центру 7. Нажалост преминуло је четворо пацијента и то из Лесковца пацијент стар 73 године, из Грделица, пацијент стар 66 година, пацијент из Бојника 55 година, и пацијенткиња из Бојника 50 година, сви позитивни на присуство корона вируса.
  • На самом крају свог излагања градоначелник је најавио састанак са представницима Канцеларије за управљање јавним улагањима ради преговора око наставка радова на реконструкцији болнице: „Према предрачунској вредности радови друге фазе на главној згради лесковачке Опште болнице биће вредни преко 5 милијарди и 240 милиона динара. Сума се повећала, претходна сума за целокупну реконструкцију износила је око 21 милион евра, а сада смо у директној комуникацији да Владом Републике Србије и председником Србије, успели да договоримо да се реконструише све осим зидова за чију је спољашњост уложено 5 милиона евра. Биће замењене инсталације, утичнице, сви елементи и набављени савремени медицински апарати за шта ће бити издвојено око 44 милиона евра. Што се тиче самог пројекта, финансираће га град Лесковац са 52 милиона динара.“ Градоначелник је истакао да му је драго што је данас кренула анкета међу здравственим радницима о предстојећој вакцинацији запослених у болници.
  • Председник општине Власотинце Бранислав Петровић је истакао да је Општа болница Лесковац установа која збрињава и помаже пацијентима из читавог Јабланичког округа и да је то један из разлога због чега је општина Власотинце упутила ову донацију. „Пацијентима из нашег места је посебно драгоцена помоћ у последњих неколико месеци када смо имали потребу за РДГ апаратом јер смо тада били у поступку набавке. Научили смо да треба да се нађемо једни другима и ми смо се трудили да максимално брзо и ефикасно одговоримо на захтев Опште болнице Лесковац.“
  • Директор Опште болнице др Небојша Димитријевић се захвалио на опреми председнику општине Власотинце и казао да се за концентраторима јавила потреба те је установа којом он руководи упутила писмену молбу за давање донације свим општинама које гравитирају ка лесковачкој болници. Поред града Лесковца и градоначелника који је директно био укључен у опремње Ковид центра, општина Власотинце се прва одазвала молби, а одмах након тога и општина Лебане са два концентратора, а прикључиле су се и општина Бојник и општина Медвеђа. „Ми смо у једном тренутку сопствену производњу кисеоника повећали три пута и то није било довољно. Концентратори су нам значајни за све оне пацијенте које скидамо са респиратора. Познато је да смо недавно у оквиру наше установе оформили и респираторни центар и да смо имали пријем и пацијената из Пчињског округа. То су у принципу најтежи пацијенти који, кад дођу код нас, у јако тешком су стању, то је једна двадесетчетворочасовна борба за њихов живот.
  • Становници нашег града су били дисциплиновани, није било масовних окупљања тако да не очекујемо пораст пацијената. Направили смо спискове за вакцинацију наших запослених, и ја сам захвалан министру Златибору Лончару и председнику Републике Александру Вучићу на чињеници да смо земља која је међу првима у Европи снабдевена вакцинама. Вакцина је добровољна, постоји образац који ће људи потписивати“, казао је директор Опште болнице и закључио да је једини начин да се овој болести стане на пут да се што већи број људи вакцинише.

Извор: званични сајт Града Лесковца

Recommended For You

About the Author: danilo kocic

Ostavite odgovor

%d bloggers like this: