BOŽIĆ – NAJRADOSNIJI PRAZNIK: “Mir Božji, Hristos se rodi”, odgovora “Vaistinu se rodi”

Loading

LESKOVAC – Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas slave najradosniji praznik – Božić, dan rođenja Isusa Hrista. Božić  je praznik rađanja novog života, praznik dece i detinjstva, roditeljstva, očinstva i materinstva.

  • Pripreme za Božić počinju 40 dana pre 7. januara, kada počinje Božićni post koji predstavlja pročišćenje duha i tela pred najradosniji događaj u pravoslavlju. Božić je praznik cele porodice i zato se očekuje da ona tokom prazničnih dana bude na okupu.
  • Za Božić se priprema zajednički ručak i daruju ukućani. Dolazak položajnika, muškog deteta u dom tradicija je koja je ostala od davnina. Položajnik u kuću unosi Badnjak, a od domaćina dobija poklone.
  • Danas se pozdravljamo rečenicom “Mir Božji, Hristos se rodi”, a odgovora se “Vaistinu se rodi”. Praznik odlikuju božićna sveća, tek ozelenela pšenica, božićni kolač, pečenica i bogata trpeza.
  • Pored Srpske pravoslavne crkve, Božić 7. januara, proslavljaju Ruska pravoslavna crkva, Gruzijska pravoslavna crkva, Jerusalimska patrijaršija, Sveta Gora, starokalendarci u Grčkoj i egipatski Kopti.

Recommended For You

About the Author: danilo kocic

Ostavite odgovor

%d bloggers like this: