DAN SVETOG SAVE: Dodeljene nagrade najuspešnijim mladim talentima

Loading

ЛЕСКОВАЦ – Традиционално, на дан Светог Саве, градоначелник Лесковца др сци. мед. Горан Цветановић, уручио је награде најуспешнијим ученицима, студентима, спортистима, уметницима, младим талентима са територије нашег града.

 • Сумом од 8,73 милиона динара данас је награђено 278 најуспешнијих младих Лесковчана, а због обавеза на факултетима додели је присуствовало око 100 њих.
 • Рекавши да је привилегија бити у њиховом друштву градоначелник Цветановић им је поручио да су понос својих породица, професора и читавог Лесковца и рекао:
 • „Ви сте садашњост на коју смо поносни и будућност у коју верујемо. Оснаживање младих је наш приоритетни задатак, зато што су млади, образовани, самоуверени и вредни људи стуб напретка нашег града и друштва у целини. Сваке године пратимо ваш рад и успех кроз награде и стипендије. Преко 3600, тачно 3691, млади таленат прошао је кроз наш фонд. Наградили смо их са 109 милиона динара и то је никад боље и паметније распоређен новац у градском буџету. Шансе се не чекају, већ стварају. Својим радом ви стварате шансу за своју светлу будућност, а сваком младом човеку на том путу је потребан ветар у леђа. Наградама желимо да вам  пружимо мотивацију да се бавите оним у чему сте најбољи и да пошаљемо поруку како ценимо ваш марљив рад и посвећеност. Наш задатак је да наставимо са стварањем што бољих услова да ви, најбољи међу нама, останете у Лесковцу и своје знање улажете у његов развој.“
 • Захваљујући се директорима основних и средњих школа, Предшколској установи, Дому ученика, Академији Јужна Србија, Технолошком факултету и председнику Скупштине града Лесковца Александру Ђуровићу на кандидатури за Светосавску награду коју је јуче примио у Министарству просвете, науке и технолошког развоја, градоначелник је истакао како награда није лично његова, већ награда за све ученике, професоре, сво наставно и ненаставно особље у школама, за све људе који доприносе развоју области образовања у Лесковцу и рекао младима који су дошли да преузму награде како су они покретачка снага руководства  да се бори за што боље услове за њихово школовање, одрастање и рад.
 • Међу младим талентима који су претходних година добили новчану награду града Лесковца је и члан Градског већа задужен за унапређење заштите животне средине, дипломирани правник Драгољуб Ђорђевић. Након градоначелника данас се и он обратио и рекао: „И поред континуираног коришћења стипендија Министарства просвете, науке и технолошког развоја, морам да кажем да сам највеће задовољство осећао када је мој родни град стајао уз мене, као што управо стоји овим наградама уз све ове присутне младе људе. Остављајући по страни новчану вредност ових стипендија, која је несумњиво значајна, морам да истакнем њихову суштинску драгоценост. Наиме, Визионарски дух нашег градоначелника је  већ одавно препознао и осетио да су млади таленти спојница између наше локалне самоуправе и светле будућности. Стога, нека све добитнике градских стипендија захвалница, која им се овом свечаном приликом уручује, заувек подсећа на бригу завичаја о њима и њиховом таленту. Драги студенти и ученици, Ви сте изабрани, јер сте својим радом и талентом то заслужили. Изабрани сте да будете понос града Лесковца. Светлајте образ свога Лесковца, као што сте и до сада чинили, а град ће увек, будите сигурни, то умети да цени и награди.“
 • Обратило се и троје добитника Емилија Павловић, студент Биолошког факултета у Београду, Саша Јевтић, студент Медицинског факултета Универзитета у Нишу, са просеком 9,5 и Јелена Станковић, студент докторских студија Економског факултета у Нишу са просеком 10. Све троје су се захвалили на подршци коју им је град Лесковац пружио и поручили својим вршњацима да када верују у себе могу све остварити.
 • У име награђених прво се обратила Емилија Павловић која је током првог таласа епидемије вируса корона волонтирала у градском кол центру: „Захваљујем се граду што сам три године уназад награђивана екскурзијом. Као успешном студенту ово ми је већ друга година како добијам новчану награду од стране града. Награду коју ћемо сви ми данас примити представља велики подстицај за наставак нашег школовања. Ми ћемо свакакао наставити да представљамо наш Лесковац онако како најбоље знамо као најуспешнији ђаци, спортисти, студенти. Захваљујем граду и градоначелнику др сци. мед. Горану Цветановићу као и координатору Канцеларије за младе Александру Стојановићу на подршци.“
 • “Већ по завршетку студија преко програма „Моја прва плата“ добио сам прилику да се прикључим својим колегама у борби против корона вируса у Општој болници Лесковац. За мене је то велика част али и одговорност јер помажем овде где сам рођен и где сам одрастао. Моји погледи на будућност су оптимистични и верујем да ће долазак вакцине омогућити да се врати онај живот који знамо од раније.
 • Позивам све младе људе да наставе са својим радом јер сматрам да се труд увек на крају исплате,” – нагласио је Саша Јевтић.
 • „На путовању од основних, преко мастер, данас већ на докторским студијама суочавала сам се са бројним изазовима. Али, уз помоћ моје породице и града Лесковца, своје путовање полако приводим крају. Током докторских студија учесник сам на бројним научним скуповима, а такође пишем и научне радове за часописе, и на тај начин представљам како факултет тако и свој град Лесковац,“ – истакла је Јелена Станковић и додала да јој је, поред бројних награда које је добила, једно од најдражих признања Октобарска награда града Лесковца коју је добила прошле године. Градоначелник Лесковца је након обраћања захвалио на речима похвале и понудио Јелени Станковић да волонтира у његовом Кабинету јер сматра да својим знањем може дати допринос раду локалне самоуправе, што је она одушевљено и прихватила.
 • Подсетимо. Фонд за награђивање младих талената оформио је градоначелник Цветановић када је први пут обављао ову функцију 2008. и 2009. године да би га наредно руководство угасило. Након преузимања одговорности крајем 2013. године на иницијативу градоначелника поново се успоставља систем награђивања најуспешнијих младих Лесковчана и отада им се награде додељују два пута годишње, на дан Светог Саве и на Дан града Лесковца. Поред награда свршени носиони дипломе „Вук Стефановић Караџић“ сваке године одлазе на наградну екскурзију и упознају прелепе пределе Србије.
 • Ученици који су на такмичењима републичког нивоа освајали прво место су добијали по 30.000 динара, друго и треће место 20.000 динара. Млади који похађају семинаре у Истраживачкој станици Петница током зиме добијају по 15.000 динара док за летње семинаре град уплаћује по 30.000 динара.
 • Студенти који су током прошле године остварили просек 10 добијају по 40.000 динара, за просек 9,5-9,9 следује им сума од 35.000 динара, док је за студенте са просеком од 9-9,5 динара резервисано по 30.000 динара.
 • Што се спортиста тиче за чланове репрезентације или оних који су освојили прво место на међународним и републичким такмичењима издваја се по 30.000 динара, а за друго и треће место 20.000 динара. 

Извор: званични сајт Града Лесковца

Recommended For You

About the Author: danilo kocic

Ostavite odgovor

%d bloggers like this: