LESKOVAC: Sastanak predstavnika profesionalnih pozorišta Srbije

Loading

ЛЕСКОВАЦ: ДЕТАЉ СА САСТАНКА

ЛЕСКОВАЦ – Народно позориште у Лесковцу данас је било седиште одржавања седнице Председништва Заједнице професионалних позоришта Србије. Седници су присуствовали председник ове заједнице и управник Народног позоришта Ниш Спасоје Миловановић и представници позоришта из Пирота, Врања, Крушевца, Чачка, Шапца, Ниша, Ужица, Приштине, Лазаревца и Лесковца.

  • Осим редовних тема, на данашњој седници се дискутовало о термину одржавања 57. фестивала „Јоаким Вујић“ чији ће домаћин у 2021. години бити град Лесковац и Народно позориште Лесковац.
  • Пре званичног почетка седнице скупу се обратио градоначелник Лесковца др сци. мед. Горан Цветановић: „Увек смо се водили мишљу да је град без културе град без душе. Зато смо много труда и енергије уложили да за ову област достигнемо издвајање од 9,1% из буџета. Сматрам да је такво улагање дало добре резултате који су верификовани у последњим годинама. Поред награда које су припале институцијама културе у нашем граду поменућу и просветне институције, јер без образовања не можемо да надограђујемо ни друге области. Светосавска награда припала је Предшколској установи Вукица Митровић и Дому ученика. Народни музеј је у последње три године два пута проглашен најбољим музејем у Србији, прошле године, децембра месеца, Историјски архив је добио признање Златна архива. Народно позориште је на јубиларним 50. сусретима Јоаким Вујић показало да је једно од бољих позоришта које је изнедрило велики број изванредних глумаца. Још већа нам је част што су на последњем фестивалу у Врању добили девет награда. Очекујемо да и лесковачка Народна библиотека ове године буде домаћин сусрета библиотекара из Србије. Све наведено доказује да смо успели да урадимо децентрализацију културе. Честитам свима који су томе допринели.“
  • Градоначелник је данас исказао наду да ће Лесковцу у наредних неколико година припасти титула престонице културе и као основ за то навео велики број културних догађаја у свим културним институцијама са освртом на чињеницу да је Лесковачки културни центар претпрошле године проглашем установом са највише квалитетних догађаја након центара у Београду.
  • Данас се обратио и Спасоје Миловановић и истакао значај подршке локалне самоуправе позоришту: “Позориште не може да функционише без пуне подршке свог оснивача, свог града. Добра је ствар да се сви мешамо што само показује да су наши градови у којима живимо и радимо велики градови, јер прихватају људе са стране, прихватају нове идеје. Сви се сећамо како је ова зграда изгледала пре пре него што је реконструкција завршена, ово што сада видимо осликава успех те сарадње. Успех сарадње града Лесковца и институција културе попут Народног позоришта се огледа и у награди коју је ово позориште освојило на прошлогодишњем фестивалу Јоаким Вујић што је само доказ и потврда о свему овоме о чему ми ево већ годинама говоримо, да смо упућени једни на друге и да је наша сардња успешна јер једни без других не можемо. Величина једног града се мери величином позоришта. Позориште је једноставно цивилизацијска тековина, оно показује колико је велики град у ком то позориште ради и живи.”

Извор: званични сајт Града Лесковца

Recommended For You

About the Author: danilo kocic

Ostavite odgovor

%d bloggers like this: