BRANISLAV KATIĆ, direktor Kulturnog centra: Ove godine akcenat na uredjenju kulturnih objekata

Loading

БРАНИСЛАВ КАТИЋ, ДИРЕКТОР ВЛАСОТИНАЧКОГ КУЛТУРНОГ ЦЕНТРА

ВЛАСОТИНЦЕ Година за нама је по много чему другачија, појава вируса корона не само да је обележила него је свима променила живот, посао, кретање, навике… осетило се то у свим областима, ни културу није заобишла. Престала су многа културна дешавања, манифестације, није било концерата, пројекција филмова, позоришних представа.

  • „Управо је тако, због пандемије корона вирусом која је погодила читав свет, све се променило. Па тако и дешавања која организује Културни центар Власотинце. Од марта месеца ми се прилагођавамо условима које диктира тренутна епидемиолошка ситуација. Поштујемо све прописане и препоручене мере заштите. Иако је у Власотинцу ванредна ситуација проглашена још новембра месеца налазимо начина да одрадимо што можемо и грађанима пружимо оно што се од нас очекује“, каже директор Културног центра Власотинце Бранислав Катић.
  • Будући да  је почетак године прилика је да се подсетимо шта је све Културни центар радио током протекле године, као и шта планира да уради током ове године, наравно све у зависности од развоја епидемиолошке ситуације како у Србији, тако и у Власотинцу.
  • „За време ванредног стања многи музеји, позоришта и друге установе културе понудили су публици своје садржаје на даљину, „онлајн“. Овој иницијативи међу првима у Србији се придружио и Културни центар Власотинце. Понудили смо грађанима могућност да од куће погледају филмове, представе, разне концерте и друге садржаје из претходног периода који су се дешавали у Власотинцу, а све то је урадио или забележио својом камером Небојша Илић – Илке, који је и сам радник наше установе. Урађена је и  3Д тура кроз Завичајни музеј на сајту muzejvlasotince.rs, где заинтересовани могу да прођу кроз музеј, виде и уживају у поставкама. У Завичајном музеју поред сталних поставки и собе из НОБ-а, налази се и јединствена збирка Стара српска графика, легат професора Миодрага Нагорног.
  • Морам да истакнем да је Информативни билтен Власина, који у штампаном издању излази једном месечно и бележи сва најзначајнија дешавања у власотиначкој општини, тако и  на сајту Културног центра и фејсбук страницама информише грађане. Посебно је битно што је у времену ванредног стања делио најбитније и најзначајније информације грађанима свакодневно“,  рекао је директор Катић.

Неке од традиционалних манифестација су уз поштовање мера заштите одржане, реците нешто о томе?

  • „Октобра месеца одржан је 37. Ликовни салон – ликовни ствараоци Власотинца. Управо због мера које су тада биле донете, и поред великог интересовања љубитеља сликарства, изложба је отворена без присуства публике, више од  двадесет аутора изложило је своје радове, а они су и присуствовали отварању. Сви који су желели у наредне две недеље могли су да посете изложбу. Одржан је и 12. Перформинг Арт Фест, традиционални плесни фестивал.
  • Са наставницом српског језика Јеленом Ђокић ове године расписан је и одржан 4. Литерарни конкурс „Стих за Огија“, али није као ранијих година приређено и књижевно вече. Поводом 100 година фудбалског клуба Власина приређена је мини изложба слика који прати настанак и развој клуба. У плану нам је да у наредном периоду приредимо велику изложбу са публиком, наравно када мере то дозволе, а уједно ће премијерно бити приказан филм 100.
  • Поред тога ове године уз помоћ Министарства културе  реализовали смо и пројекат Етно мотиви Христифора Црниловића. По пројекту, уметник Александар Спасић је насликао 24 слике које се базирају на етно мотивима познатог власотиначког етнолога, сликара, педагога Христифора Црниловића. Све слике остају у ликовном фонду Културног центра“, рекао је Бранислав Катић.

Реците нешто о плановима за ову годину?

  • „Због ситуације са епидемијом веома је тешко планирање културних дешавања, зато смо акценат ставили на реализацију инфраструктурних пројеката и уређењу наших објеката. Конкурисали смо за реконструкцију дворишне калдрме и калдрме око Завичајног музеја, као и за радове везане за електро и машинске инсталације у музеју и то уз сагласност Завода за заштиту споменика културе из Ниша. Такође, у плану је и уређење ентеријера галерије на Нешићевом кеју, у питању је реконструкција и адаптација. Поред тога у плану је и покретање вишегодишњег пројекта који је везан за археолошка налазишта Градац и Трап, наравно уз сарадњу надлежних институција“, истиче директор Катић.

Кажите нешто и о сали Културног центра?

  • „Надам се да ће у наредних неколико месеци и сала Културног центра почети са радом, самим тим бићемо у могућности да грађанима понудимо разне садржаје. Моћи ћемо да организујемо разне дечје програме, позоришне представе, пројекције филмова, концерте и друго. Све зависи и од даљег развоја епидемиолошке ситуације. Но, ако се деси да потраје, трудићемо се да љубитељи културних дешавања не остану ускраћени. Поред наведених планова, постоје и други које ћемо, као и до сада организовати и реализовати најпре уз велику подршку локалне самоуправе, која је до сада имала разумевања за наш рад. Поред локалне самоуправе, наша установа има добру сарадњу и са другим установама, удружењима и организацијама“, закључио је директор Бранислав Катић – преноси “Власина”.

Recommended For You

About the Author: danilo kocic

Ostavite odgovor

%d bloggers like this: