DRAGOMIR S: RADOVANOVIĆ, književnik: “Reinkarnacija”, roman, prikaz prof. dr Živana Stojkovića

Loading

ДРАГОМИР С. РАДОВАНОВИЋ: “РЕИНКАРНАЦИЈА”, роман, Београд, 2021. године, приказ проф. др ЖИВАНА СТОЈКОВИЋА – “ЛУЦИДНОСТ УМА”

ПРОФ. ДР ДРАГОМИР С. РАДОВАНОВИЋ
  • Кад у присуству академика проф, др Драгомира Радовановића изговорите било какву идеју довољно му је да његов ум проговори силином муње и да нас подсети на речи књижевника Луке Перковића „У лабиринту душе ријеч је једино светло“.
  • Разговор о реинкарнацији у једном невезаном разговору био му је довољан повод да се ухвати у коштац са мистериозном тврдњом о сеоби душе, која потиче још из давних времена када се, као и данас, тражи одговор на многе природне, али и посве мистичне тврдње, остављајући мистерију неразјашњену.
  • Зато и свој нови роман посвећен том питању почиње, сасвим разумљиво, објашњењем значења речи инкарнација у Википедији, да  се не би схватило да априори прихвата ту неразјашњену појаву, била она права или плод маште људског промишљања.
  • Немоћан да објасни многе појаве у природи, а посебно људски ум, за разлику од тела, човек је тражио утеху да не поверује у апсолутни нестанак човека после смрти, па је излаз нашао у необјашњивој души, као његовог нематеријалног дела, која се сели у друго тек рођено тело и тако наставља да живи. Тиме је, на неки начин, ублажен бол због физичког нестанка и остављена је нада да ће живот бити настављен. Овакво веровање је постојало у хиндуистичкој религији Индуса, насталој пре две хиљаде и шесто година постепеним зближавањем браманизма и будизма чија су главна божанства Брама, Индра, Вишна Сива (Шива) и Буда. Брама је истоветан у човеку са Атманом (душа) што се изражава кроз речи То си Ти. У будизму учењу индијског краљевића Буде предвиђено је веровање у поновно рођење. У хришћанској религији, пак, постоји веровање да се душа после физичке смрти задржава на земљи 40 дана, када се сели на небо.
  • Суочен са овим питањем, академик Радовановић је одлучио да ову тему приближи читаоцу на једноставан, књижевно пријемчив и надасве разумљив начин, стилом који је већ увелико изградио негујући дијалог, као форму израза посебно њему својствену. И отишао је корак даље ризикујући чак и да не буде потпуно схваћен. Ипак, такав изазов није хтео да пропусти. Тиме изазовно задивљује луцидношћу свога ума, јер иде и корак даље да устврди да таква мистерија, каква је душа, има моћ да се присети своје прошлости и да почне да се понаша као у првом животу. И тиме изазива општу пометњу.
  • Такав искорак нису учиниле ни религије које су тврдњом о сеоби душе имале јасан циљ да утеше вернике. Наравно, као и што наш књижевник пише реинкарнирани не би смео да понавља грешка из претходног живота, јер ће, како наводи, бити поново враћен у људски пакао.
  • Не одступа наш аутор овог романа, који је на граници  фантастике, да прихвати и тврдње списатељице Љиљане Стаменковић о постојању такозваних светлосних бића, које душу воде, прихватају и враћају на Земљу.
  • Наравно, не ограничава Радовановић овакву појаву само на Земљане, што значи да наговештава постојање живота и на другим планетама великог Космоса. И тако је већ озбиљно закорачио у нову форму књижевног израза преко научно фантастичних романа попут већ објављеног „2984“ превиђајући како ће тада свет изгледати и новог необјављеног „Антислов“.
  • Очекујемо и нова изненађења и поштоваћемо и поруке које нам шаље преко свог јунака са онога света.

фебруар 2021.                                                                                

Проф. др Живан Стојковић 

ПРОФ. ДР ЖИВАН СТОЈКОВИЋ НА ЈЕДНОЈ ОД ПРОМОЦИЈА У ЛКЦ

    

 

Recommended For You

About the Author: danilo kocic

Ostavite odgovor