KOMPANIJA “APTIV”: Koliko je radnika poslednjih meseci ostalo bez posla!

Loading

ЛЕСКОВАЦ – Од почетка ове године до 6. фебрауара у фабрици „Аптив“ Лесковац је без посла остало или послато на принудни одмор око хиљаду људи сазнаје јуГмедиа, а радници тврде да су о томе, да више не долазе на посао, углавном обавештавани путем СМС порука или мејлом. У фабрици кажу да је број запослених смањен у складу са тренутним пословним потребама.

 • Без посла је остало много “уговораца”, а на принудне одморе послати су углавном они који имају решења “за стално”.
 • “Мени су само послали поруку да више нема потребе да од сутра долазим на посао, док су колегинице, са којом смо радиле у истом сектору дан пре тога обавестили усмено на рандом месту. Обе смо биле пријављене на одређено и уговори нам нису продужени”, каже за јуГмедиу И.С, отпуштена радница из Лесковца.
 • У овој фабрици су одбили да одговоре колико радника је добило отказе, али су навели да је смањен одређени број запослених.
 • Аптив послује строго у складу са законима земље у којој послује. Број запослених са уговорима о раду на одређено време је смањен и у складу је са тренутним пословним потребама. Број запослених са уговором на неодређено време остао је непромењен“, наводи се у штуром одговору из ове компаније.
 • Интересантно је то да су, тврде сада већ бивши радници, отказе добијали под изговором да на тим линијама и секторима производње више нема потребе за радницима, док су, заправо, неким другим радницима продужавали уговоре на три или шест месеци уз образложење “због повећаног обима посла”, што звучи мало контрадикторно.
 • Новинари јуГмедие дошли су и до снимка разговора једног радника са лидером, који се интересовао да ли ће му уговор бити продужен, а у коме лидер говори да не може ништа да му каже, да је “око хиљаду људи отишло и да ће бити још отпуштања”.
 • Само пре три месеца пажњу грађана Лесковца али и околине, привлачиле су рекламе, транспаренти, као и кутија за убацивање SV  за запослење у компанији Аптив која је постављења у центру града, што је навело многе да се запитају откуд од‌једном толика потражња за радницима, јер су, према њиховим речима, раније чекали и по неколико месеци да их позову на разговор.
 • “Фокусирани смо на попуњавање тренутних отворених позиција и накнадно ћемо саопштити све додатне планове”, тврдили су у септмебру прошле године из Аптива. А у јануару ове – неизвесност. Барем код радника, да ли ће остати без посла или не.
Александар Вучић на отварању фабрике Аптив у Лесковцу – 14. јануар 2019. године
 • Средином прошлог месеца и око две стотине радника „Јура“ у Лесковцу, који су имали уговоре о раду на одређено време, испраћени су из ове корејске фабрике са отказима без икаквог образложења.
 • Британска компанија која је Лесковцу отворила фабрику Аптив Пацкард где се производе електро инсталације за ауто индустрију до сада је запослила око 4.500 радника, од којих је само од јула месеца примљено више од 2.500 квалификованих радника, а до краја године планирају да запосле још око 600 људи, речено нам је у Централном тиму ове компаније.
 • Подсетимо и на то да је градоначелник Лесковца Горан Цветановић почетком септембра прошле године одржао састанак са представницима компаније Аптив пакард Марком Масаном и Луисом Переиром Фигуериедом, и Игором Лончаревићем, саветником председника Републике Србије за директна улагања, а циљ је био унапређење пословања ове компаније, проширење пословања и следствено запошљавање још већег броја радника.
 • Иначе, комплекс ове фабрике простире се на 30.000 квадрата, на локацији Зелена зона уложено где је уложено 25 милиона еура, а Град Лесковац је овој компанији уступио шест хектара за ту инвестицију.

Recommended For You

About the Author: danilo kocic

Ostavite odgovor

%d bloggers like this: