KULTURNI CENTAR VLASOTINCE: Izožba “Etno motivi Hristifora Crnilovića” Aleksandra Spasića

Loading

ДЕТАЉ СА ОТВАРАЊА ИЗЛОЖБЕ

ВЛАСОТИНЦЕ – У галерији Културног центра на Нешићевом кеју отворена је изложба слика под називом „Етно мотиви Христифора Црниловића“, младог власотиначког уметника Александра Спасића.

  • Организатор изложбе  Културни центар Власотинце изложбу је приредио у недељи када се обележава 135 година од рођења Христифора Црниловића, познатог етнографа, сликара, професора. Слике Александра Спасића су део пројекта који је власотиначки Културни центар реализовао у сарадњи са Министарством културе и информисања.
  • „Изложба „Етно мотиви Христифора Црниловића“ настала је из истоименог пројекта са којим је Културни центар аплицирао код Министарства културе и информисања и добио одређена средства. Аутор није имао нимало лак задатак, он је морао да се радом Христифора Црниловића најпре упозна, да интересантне детаље забележи фото апаратом а онда их пренесе на сликарско платно.  Да би се упознао са радом морао је посети Манакову кућу у Београду, где се налази Црниловићева збирка. Све слике које је млади, већ афирмисани уметник урадио, остају Културном центру и постају део нашег ликовног фонда. У плану  нам је да изложбу види и публика у другим деловима Србије а и у региону“, рекао је између осталог Братислав  Валчић, заменик директора и ликовни уредник Културног центра, поздрављајући присутне љубитеље уља и платна.
  • О изложби и уметничком раду  говорио је Јован Спасић, академски сликар и професор ликовне културе.„Слике су рађене у техници уље на платну, мотиви су различити од детаља народних ношњи до накита. Ова изложба је показала да Александар полако али сигурно корача ка свом уметничком изразу и заузима своје место на власотиначкој ликовној сцени“, рекао је Јован Спасић.
  • Аутор изложбе Александар Спасић  поздравио је присутне и захвалио се на одвојеном времену. Присутне је подсетио на лик и дело једног од знаменитих Власотинчана,  рекавши  да Власотинчани нису разумели његов рад и интересовање, називавши  Христифора Црниловића  Пустоод.
  • „Веома ми је драго да смо после дужег времена опет у прилици да отворимо изложбу у присуству публике. Сви заинтересовани моћи ће у наредних петнаест дана да виде слике. Искрено се надам да ће  епидемиолошка ситуација  омугућити да и у периоду пред нама организујемо разне културне манифестације“, рекао је директор Културног центра Бранислав Катић.
  • Љубитељи кичице и платна могли су синоћ да уживају у 24 слике, а изложба је приређена уз поштовање свих епидемиолошких мера против вируса корона -објављено је на званичном сајту Културног центра Власотинце.

Recommended For You

About the Author: Medija centar 016

Ostavite odgovor

%d bloggers like this: