LESKOVAC: Sećanje na nevino streljane stanovnike sela Belanovca u Drugom svetskom ratu

Loading

LESKOVAC – BELANOVCE – Današnji dan, najcrnji je u istoriji Belanovca, jer su pre 79 godina, bugarske fašističke snage, tamo nastavile krvav pir po Pustoj reci. U ovom leskovačkom selu je odmazdu, zbog otpora okupatoru, platilo 45 boraca.

  • Kako je javila agencija JUGpress, polaganjem venaca na spomenik u Belanovcu, odajemo dužnu poštu stradalima, a potomke podsećamo da strašne zločine koje je stanovništvo ovog kraja proživelo od februara do aprila 1942. godine.
  • – Posle razmaha narodnoodlobodilačke borbe u ovom delu Srbije, Nemci, nemoćni da uguše ustanak i povrate izgubljenu teritoriju, pošto su svakog raspoloživog vojnika poslali na Istočni front, dogovaraju sa bugarskim carem Borisom, da pošalje jedan okupacioni korpus u Nedićevu Srbiju, koji bi bio nosilac borbe protiv partizanskih snaga. Bugari su svoje jedinice rasporedli u Niš, Leskovac, Kruševac, Prokuplje i Lebane, a uskoro im se pridružuju Ljotićevci iz Šapca i Banata, četnici Koste Milovanovića Pećanca i Srpske državne straže. Tada počinje jedna od najvećih neprijateljskih ofanziva na jugu Srbije, tokom koje fašisti i njihovi pomagači čine stravične zločine, podseća istoričar Hranislav Rakić.
  • Bugari su posebno bili surovi prema civilima u Pustoj Reci. U Bojniku streljaju više od 500, Kosančiću 79 staraca, žena i dece. U Belanovcu, najveću cenu plaćaju osvedočeni borci i pomagači narodnooslobodilačkog pokreta.
  • Iz kuća su, pod izgovorom da ih pozivaju na zbor, isterali na stotine žitelja sela. Iz gomile su, po spisku prozivali i izdvajali one za koje su znali da su aktivni ili pružaju podršku borbi protiv fašista. Tada su streljali 45-oro ljudi, a nekoliko preživelih, ostalo je da evocira sećanje na taj strašni dan, kaže Rakić.
  • On je, na komemorativnom skupu kraj spomenika u Belanovcu apelovao na potomke da ne zaborave zločine, a na državu da ponovo uvede redovno služenje vojnog roka, jer tvrdi da je samo organizovana i dobro obučena vojska garant da ćemo moći da odbranimo zemlju i živote ljudi.
  • Vence su, pored delegacije grada Leskovca, položili i predstavnici Vojske Srbije i SUBNOR-a.

Recommended For You

About the Author: Medija centar 016

Ostavite odgovor

%d bloggers like this: