Narodna biblioteka “Radoje Domanović”: Susret sa Gradskim horom “Zvezdice”

Loading

ЛЕСКОВАЦ – У понедељак, 1. марта 2021. годинеповодом Националног дана књиге и Дана Народне библиотеке Србије, Народна библиотека „Радоје Домановић“ у Лесковцу приређује сусрет са Градским дечјим хором „Звездице“. Библиотека ће својим суграђанима, тим поводом, поклонити 50% попуста на годишњу чланарину при упису или обнови чланарине. Том приликом биће отворена и изложба књига „Савремени српски ствараоци“. 
Сусрет са Градским дечјим хором „Звездице“ одржаће се у 14.00 часова у Читаоници Библиотеке. Хор је извео и снимио спот Химне Народне библиотеке у Лесковцу, која је прва и једина химна у Србији посвећена библиотеци. Текст Химне написао је познати дечји књижевник Власта Ценић, композитор је Миливоје Илић, аранжман припремио Предраг Минчић, уметнички руководилац и диригент је проф. др Јелена Цветковић Црвеница, уметнички сарадник Милица Јовановић, фотографије је уступио Александар Стаменковић, док је покровитељ град Лесковац. Химна је први пут изведена 2019. године на Свечаној академији поводом 140 година од оснивања прве Читаонице у Лесковцу, а може се наћи на линку https://www.youtube.com/watch?v=sLleLHyoo7g.
Библиотека ће својим суграђанима, 1. марта 2021. године у периоду од 7.00 до 19.00 часова, омогућити 50% попуста на годишњу чланарину при упису у Библиотеку или при обнови чланарине. Сви заинтересовани могу искористити овај попуст како у матичној Библиотеци у Лесковцу, тако и у огранцима Библиотеке у Вучју, Грделици, Предејану, Печењевцу и Брестовцу.
 
На изложби књига „Савремени српски ствараоци“ која ће том приликом бити отворена у Читаоници биће изложене књиге савремених српских стваралаца које је Библиотеке приновила почетком ове године.
 
За дан оснивања наше најстарије установе културе, Народне библиотеке Србије, узима се 28. фебруар 1832. године, дан када је политичар, дипломата, уставописац и кнежев секретар Димитрије Давидовић послао писмо кнезу Милошу о уређењу Библиотеке. Новембра исте године, кнез Милош наредио је да се један примерак од сваке штампане књиге уступи Библиотеци, чиме је установљен обавезни примерак. Овај датум проглашен је, такође, и за Национални дан књиге, због чега се овај дан обележава и у библиотекама широм Србије у виду бројних културних догађаја и манифестација.
Активности ће бити реализоване уз поштовање свих епидемиолошких мера заштите.
С поштовањем,
Народна библиотека
“Радоје Домановић”
Булевар ослобођења 61

Recommended For You

About the Author: danilo kocic

Ostavite odgovor

%d bloggers like this: