VLASOTINCE – NEDELJNI PREGLED: „(Ne)obični ljudi“ – FK „Vlasina“, AK „Vlasotince“, Jovan Spasić, Slobodan Radosavljević, „Gimnazija Stevan Jakovljević – humanitarni bazar „Za Anastasijin prvi korak“

Loading

ВЛАСОТИНЦЕ – У Власотинцу, једном од најлепших градова Србије, у недељи за нама (21-27. фебруара) забележено је више заниљивих догађаја. За наше читаоце изабрали смо оне за које процењујемо да су назанимљивији.

VLASOTINCENEDELJNI PREGLED: „(Ne)obični ljudi“ – FK „Vlasina“, AK „Vlasotince“, Jovan Spasić, Slobodan Radosavljević, „Gimnazija Stevan Jakovljević – humanitarni bazar „Za Anastasijin prvi korak“

1.

ПРЕДСЕДНИК ОПШТИНЕ БРАТИСЛАВ ПЕТРОВИЋ ПРИМИО ДОБИТНИКЕ СРЕТЕЊСКОГ ПРИЗНАЊА

 • Председник општине Власотинце Братислав Петровић организовао је пријем за представнике Фудбалског клуба „Власина“, овогодишњег добитника државног признања Златна медаља за изузетне заслуге за афирмацију спорта.
 • „Фудбалски клуб Власина са традицијом дугом сто година апсолутно заслужује ово признање. Сто година фудбала у Власотинцу, под једним именом, са свим успоменама које носи век постојања је непроцењиво богатство и за будуће генерације. Зато је важно да то богатство негујемо“, рекао је председник општине Петровић, честитајући на добијеном признању.
 • По његовим речима локална самоуправа се у оквиру својих могућности труди да помогне рад свим спортским клубовима, финансирајући разне спортске програме. „Спорт је добар начин да усмеримо младе људе да негују такмичарски дух, тимски и индивидуални рад и фер однос – како у спорту, тако и у животу“, рекао је Петровић.
 • Председник Фудбалског клуба „Власина“ Бојан Влајковић, нагласио је да је ово велико државно признање припада свим Власотинчанима, граду, оснивачу, фудбалерима, навијачима, управи, свима који су дали допринос у развоју клуба.
 • “За нас, чланове Управног одбора и за локалну самоуправу то је обавеза и задатак да у наредном периоду створимо још боље услове за развој, јер то припада будућим генерацијама, граду и клубу који има озбиљан потенцијал у млађим категоријама. Ми смо тим који има вше 80 одсто играча који потичу из наше омладинске школе. Ми смо клуб који има највећи број играча у млађим селекцијама у региону. На тренинзима свакодневно је на терену више од 140 деце. То је велики потенцијал и морамо да водимо рачуна о томе. Неограничен допринос раду клуба дају и тренери омладинских категорија и сматрам да ова средина мора да омогући младим генерацијама да се развијају, а спорт и фудбал томе дају допринос. Мислим да је ФК „Власина“ јако битна карика у развоју нашег града”, рекао је Влајковић.
 • Да је циљ клуба такмичење у виши ранг и да ће фудбалери и управа учинити све да то остваре, потврдио је Ненад Стојковић, потпредседник ФК „Власина“. „Организација такмичења је таква да прво место не гарантује директан пласман у Прву лигу Србије, али је наш превасходни циљ да сезону завршимо као прваци. Да ли ће то бити довољно да наредне сезоне играмо виши ранг, видећемо. Не оптерећујемо ни играче ни стручни тим императивом, јер је важније оно што је председник рекао – да 80 одсто играча потиче из нашег омладинског погона“, то нема ниједан клуб из српске лиге. Тражићемо своју шансу“, закључио је Стојковић.
 • О припремама за почетак пролећног дела првенства и појачањима која су доведена у клуб спортски директор ФК „Власина“ Мирослав Милосављевић истиче: „Задовољни смо припремама и одиграним припремним утакмицама за пролећни део сезоне. У клуб смо довели неколико појачања, а веома је битно и да од играча из претходне сезоне нико није напустио клуб, неке смо у први тим прикључили из кадетске школе. Спремни ћемо кренути ка реализацији зацртаних циљева, а то је такмичење у виши ранг.“
 • Капитен ФК „Власина“ Немања Ђокић истакао је да су се играчи који су у клуб дошли већ уклопили у тренинге и рад тима. „Сва појачања са стране су добро прихваћења, атмосфера у клубу је добра. Спремни смо да изгарамо на терену, да дамо максимум у игри, да у пролећном делу првенства остваримо позицију која нам омогућава такмичење у виши ранг“, поручио је капитен Немања Ђокић.
 • Да се подсетимо, ФК „Власина“ добила је Златна медаља за заслуге у развоју спорта на Дан државности Србије, 15.фебруара. Клуб са Росуље је један од 170 колектива и појединаца којима је председник Србије Александар Вучић уручио сретењско признање.

2

ХУМАНИТАРНИ БАЗАР „ЗА АНАСТАСИЈИН ПРВИ КОРАК“

 • Ученици Гимназије “Стеван Јаковљевић” још једном су показали своју хуманост. Они су организовали хуманитарни базар “За Анастасијин први корак”, који је одржан на платоу испред општине Власотинце. На базару гимназијалци су нудили своје креативне радове, честитке, фотографије, слике. На задовољство учесника сви понуђени изложени радови су продати. Прикупљена новчана средства биће уплаћена као помоћ за лечење петогодишње Анастасије Спасић из Власотинца. Иначе, базар су организовали Ученички парламент Гимназије и ученици првог разреда који похађају изборни предмет језик, медији и култура уз подршку професорке Биљане Пиповић и велику помоћ управе школе.
 • Гимназијалци кажу да је прикупљено 32.000 динара, али да је ово само једна од акција које ће бити организоване у наредном периоду.
 • “Мотивисани смо овом успешном акцијом тако да смо одмах заказали и ново окупљање за 8. март, када ће понуда бити и већа и богатија”, поручују ови хумани млади људи.
 • Анастасија је рођена као здрава девојчица, иако је рођена на самом почетку деветог месеца трудноће, са малом килажом, од свега 1850 грама. Родитељи су приметили благо ненапредовање у њеном физичком развоју, када ни после шестог месеца Анастасија није могла да седи, нити да се подиже на рукице. Касније није могла ни да пузи на коленима.
 • Након безброј прегледа, консултација и неизвесности, Анастасији је потврђена дијагноза статичке квадриплегичне церебралне парализе. Од тада до данас, мала Анастасија није направила своје прве кораке. Редовно посећује клинике, бање и специјалисте, надајући се да ће медицина помоћи њено нормално одрастање.
 • Анастасији су неопходна средства за даље физикалне терапије, логопедске и дефектолошке третмане, бањска лечења, ортопедска помагала, као и средства за рад са психологом и неурологом.
 • Поводом ове акције, Миња Царић, председница Ученичког парламента Гимназије “Стеван Јаковљевић” је рекла: “Пред свега бих хтела да се захвалим свим ученицима који су уложили време, имали маште и воље да направе дивне фотографије, честитке, слике али и свим грађанима који су се одазвали акцији и дали свој допринос како би мала  Анастасија направила прве кораке. Још једном смо показали хуманост и спремност да будемо одговорни чланови заједнице. Надам се да ће прикупљени новац бити од значаја малој Анастасији и њеној породици”.
 • Професорка Биљана Пиповић је с поносом истакла да су акцију подржали сви ученици и свако на свој начин дали допринос да ова акција буде тако успешна, казавши: “Гимназијалци су стално присутни у културном и јавном животу града, не само да улепшају, развеселе, забаве, већ и помогну и подстакну друге на акцију”.
 • “За Анастасијине прве кораке” можете послати поруку тако што укуцате 940 и пошаљете на 3030.
 • Такође можете уплатити на рачуне:
 • Динарски: 160-6000000823214-27
 • Девизни: ЕУР: 160600000082349460

3

ЈОВАН СПАСИЋ “НЕМОГУЋЕ БЕКСТВО” У КРУШЕВЦУ ДО 5. МАРТА

 • Јован Спасић, млади сликар и ликовни педагог ових дана излаже своје цртеже из циклуса “Немогуће бекство” у галерији Културног центра у Крушевцу. Грађани Крушевца ће изложбу моћи да погледају до 5. марта.
 • Приликом отварања изложбе о стваралаштву Јована Спасића говорила је Марија Стојадиновић, уредница ликовног програма у крушевачком Културном центру.
 • Она је истакла да поетика Јована Спасића почива на фотореалистичним портретима који су инспирисани тематиком савременог друштва.
 • “У средишту његовог стваралаштва налазе се представе и личности попут Џулијана Асанжа, Марине Абрамовић, али и Ковид 19, изолација. Он ствара на релацији апстрактног експресионизма и поп арта”, рекла је Марија Стојадиновић.
 • ”Немогуће бекство” је серија радова Јована Спасића на којима се уметник бави питањем сопственог идентитета. У потрази за собом и покушају да разуме себе, уметник не ствара слику која приказује стварност онакву каква јесте, већ кроз призму сопственог поимања те стварности. Богат колорит на радовима доприноси осећају живости и кретању велике унутрашње енергије, коју уметник носи са собом”, записала је недавно о поменутим цртежима Јасмина Златковић, историчар уметности.
 • У Крушевцу је изложено тринаест цртежа рађених комбинованим техникама, међу којима је највише портрета и аутопортрета.
 • Ово је деветнаеста самостална изложба Јована Спасића. Поред тога, он је учествовао на бројним колективним изложбама и ликовним колонијама у земљи и иностранству. Власотинцу је поклонио много својих радова, осликао је неке од мурале на Нешићевом кеју поред Власине и на најлепшим местима које красе нашу варош, међу којима је и “Звездана ноћ”.
 • Да подсетимо, крајем јануара ове године Јован Спасић је са својим братом Александром учествовао на изложби цртежа која је приређена у Официрском дому у Нишу, а недавно му је стигао и позив за учешће на Међународној изложби ликовне уметности Лопус- Либија 2021.

4

СЛОБОДАН РАДОСАВЉЕВИЋ У ГАЛЕРИЈИ “ЛУЦИДА”- БЕОГРАД ПРЕДСТАВИО СЕ ИЗЛОЖБОМ “ЈЕДАН ЧОВЕК”

 • Млади власотиначки сликар Слободан Радосављевић најпре је привукао пажњу јавности након осликавања мурала на власотиначком кеју, на којима су се нашли познати Власотинчани.
 • Након више изложби, почетком ове године отворена је прва самостална изложба његових радова у галерији “Луцида” у Београду. Изложбу под називом “Један човек” београдска публика је могла да види до 11. фебруара.
 • Познаваоци ликовне уметности његов рад сврставају у реализам са примесама неосимболизма.
 • О изложби Слободана Радосављевића говорио је истакнути ликовни критичар Дејан Ђорић, који је истакао да је млади уметник из Власотинца припадник најмање заступљене форме реализма, оне академског типа, по узору на одличнике претпрошлог века. “Реч је о отменом виду те уметности који сједињује многе елементе других смерова реализма. У сликарству овог младог ствараоца, има и изразитих примеса симболизма. Тачније речено, он је припадник неосимболизма, чиме залази у другу велику област српског сликарства, у ирационално и фантастично”, истакао је Дејан Ђорић.
 • Слободан Радосављевић слика од најранијег детињства, његов прва слика настала је када је имао само шест година. Последњих седам година интензивно се бави сликарством, усавршава се, учествује у ликовним радионицама, учествовао је на више ликовних колонија у Паризу, обилази светски познате музеје.
 • Да би се боље разумело стваралаштво младог уметника важно је подсетити се његовог начина усавршавања. Након завршене Средње уметничке школе у Лесковцу, он је образовање наставио на прави, старински начин, попут Мила Милуновића и Љубе Поповића, учећи од старих мајстора које проучава по европским музејима. Тај процес усавршавања вероватно ће трајати целог живота за разлику од академског школовања.
 • Слободан жели да се огледа на најтежем терену, у штафелајном фигуративном уљаном сликарству, да зађе у простор који су већ испунили велики сликари пре њега.

5

У ВЛАСОТИНЦУ 14. МАРТА ДРЖАВНО ПРВЕНСТВО У АТЛЕТИЦИ

 • Атлетски клуб „Власотинце“ ће 14. марта бити домаћин државног првенства у ходању на путу. Такмичење ће окупити најбоље ходаче Србије у категоријама млађих и старијих пионира, млађих и старијих јуниора и сениора. Ово такмичење је изборно за првенство Балкана у Турској па се очекује велика борба за статус репрезентативца.
 • Боје власотиначког клуба браниће млади такмичари у категорији млађих пионира Никола Коцић, који је прошле године освојио треће место на државном првенству, Мила Јовановић, која је освојила бронзану медаљу на међународном митингу у Словачкој на траси дугој два километра. Старије пионирке Анђела Ђикић, Јована Коцић, Софија Ђокић и Дијана Ћурчић ће се окушати на стази дугој два километра, док ће тренер Предраг Филиповић, у категорији сениора, наступити на стази дугој 10 километара.
 • „Очекујемо да оправдамо поверење Атлетског савеза Србије и да сви учесници такмичења и гости задовољни напусте Власотинце“, каже тренер Предраг Филиповић.
 • Такмичење ће се одржати у улици Бранислава Нушића поред зграде Атлетског клуба

Recommended For You

About the Author: danilo kocic

Ostavite odgovor