LESKOVAC: Obeležen 22. mart, Svetski dan voda

Loading

ЛЕСКОВАЦ: ВОДОСИСТЕМ “БАРЈЕ”

“Вода је покретач природе“ – Леонардно да Винчи. Природни ресурси или природни извори представљају природна добра која човек користи за своје потребе. Вода као најосновнија животна материја има немерљив значај за живи свет, екосистеме и планету Земљу. Вода непрестано кружи у природи између Земље и атмосфере. Вода која се троши налази се на Земљи стотинама милиона година. Вода се креће, при томе мења појавни облик, конзумирају је биљке и животиње, али никада стварно не нестаје.

  • Организација Уједињених нација је 2003. године прогласила 22. март за Светски дан вода, са намером да истакне њену важност и ограничавајућу улогу у развоју јер се ближимо времену када ће потреба за водом премашити залихе.
  • Република Србија није земља сиромашнa водом. Србија се налази на 47. месту од 180 земаља, по количини и квалитету ресурса воде. Лична хигијена, и редовно прање руку су кључни за сузбијање ширења заразне болести COVID 19 са којом се бори цео свет. Управо из тог разлога је вода изузетно важна јер ако нема воде, немогуће је правилно одржавати хигијену.
  • Да би се у потпуности сагледала важност очувања и заштита водених ресурса у будућности мора се озбиљиније схватити суштина проблема нарушеним са повећањем становништва на планети Земљи као и људском активношћу. Због огромног значаја воде за животну средину све научне дисциплине које су у вези са природом, било директно или индиректно морају водити рачуна о њеној заштити и квалитету, јер је вода темељна потреба за живот и за развој људског друштва.
  • Морална дужност сваког грађанина света је да не угрози будућим генерацијама могућност да имају квалитетну и здраву воду, јер не постоји алтернатива и она је брига свих нас.
  • Говорећи о Лесковцу, када је у питању ова тема, неопходно је истаћи то да се улаже велики труд како би се свим становницима омогућило адекватно водоснабдевање. У реконструкцију и изградњу водоводне мреже у дужини од преко 90 хиљада метара уложено је 750 милиона динара и Лесковац наставља са радом на овом пољу.
  • Претходних година, на овај дан, локална самоуправа града Лесковца је, у сарадњи са надлежним предузећима, установама и лесковачким школама организовала обилазак акумулације Барје, где су деца учила о акумулацији и била активно укључена у представљање значаја овог дана. Ове године обележавање Светског дана вода није организовано због епидемиолошке ситуације, зато у наставку текста можете погледати фотографије са обиласка Барја 2019. године – објављено је на званичном сајту Града Лесковца.

Recommended For You

About the Author: Medija centar 016

Ostavite odgovor

%d bloggers like this: