LED rasveta u Leskovcu jedan od najznačajnijih projekata

Loading

ЛЕСКОВАЦ – НАСЕЉЕ ДУБОЧИЦА

ЛЕД расвета. На конференција за медије у насељу Дубочица било је речи о једном од најзначајних пројеката који се спроводе на територији града Лесковца – замени старих и неефикасних светиљки новим и савременим ЛЕД светиљкама и метал халогеним сијалицама. Укупан број светиљки које ће бити инсталиране на подручју града је 13.451 – 4.457 у самом граду, и 8.994 светиљки у приградским насељима и селима. До сада је замењено 9.186 светиљки, а остатак ће бити сукцесивно уграђен до краја маја.

  • Значај и предности овог важног пројекта су многоструки. Поред светиљки, овим пројектом је предвиђена и замена управљачких система тако да ће од сада улице бити осветљене током читаве ноћи.
  • Еколошки значај замене старих живиних сијалица је чињеница коју не смемо занемарити. Наиме, емисија угљен диоксида која је карактеристична за стару уличну расвету је вишеструко смањена.
  • О финансијским бенефитима овог пројекта је говорио градоначелник Лесковца др сци. мед. Горан Цветановић: „Рачун града Лесковца за јавну расвету је пре замене светиљки износио 735.617 евра на годишњем нивоу. Након замене светиљки, рачун ће износити 94.370 евра годишње. То значи да ће на годишњем нивоу уштеда у буџету за ову намену износити чак 641.000 евра.
  • Ова цифра се дели између јавног и приватног партнера у наредних 15 година. Првих 13 година 90% од 641 хиљаде иде приватном партнеру на име уграђених светиљки (то је 580 хиљада евра) док 10 % остаје граду, чиме се остварује уштеда од 62.200 евра на годишњем нивоу.
  • Последње две године се приватном партнеру уплаћује 113.500 евра годишње (тј. 17,7%) док граду на располагању остаје 527.746 евра (82,3%).
  • Локална самоуправа града Лесковца одговорно и транспарентно поступа у свим својим активностима и пројектима, рачуница и бенефити уградње ЛЕД расвете су јасни.“
  • Градоначелник је поменуо дуг локалне самоуправе града Лесковца који датирају из периода пре 2012. године због неизмирених обавеза према Електродистрибуцији за уличну расвету, осветљење спортских терена, објеката града и објеката основног и средњег образовања. Само за потребе јавног осветљења града и сеоских месних заједница дуг је износио 146,7 милиона динара. Захваљујући кабинету председика Вучића и менаџменту ЕПС-а град је склопио Споразум о измирењу ове обавезе на 60 месечних рата, почевши од 22.01.2018. године где је месечна обавеза Града 3.153.230,45 динара.
  • “Редовно вршимо сервисирање ове обавезе и до данас је измирено 39 рата Споразума, а 39 месних заједница је у блокади због 23,8 милиона динара дуга из овог периода,” – додао је градоначелник.
  • У име фирме Кип Лајт се обратио Данијел Станковић и казао да ова компанија располаже са седам екипа и да се радови тренутно више изводе у сеоским срединама јер тренутно располажу са светиљкама намењеним за то подручје – објављено је на званичном сајту Града Лесковца.

Recommended For You

About the Author: danilo kocic

Ostavite odgovor

%d bloggers like this: