AKTUELNO: Uručeni sertifikati mladima iz romske zajednice

Loading

У СВЕЧАНОЈ САЛИ града Лесковца организована је подела сертификата припадницима ромске националне мањине који су захваљујући сарадњи организације РОСА, Бибија, академије Едукатива и институција града Лесковца завршили обуке за стручно оспособљавање.

  • Осам девојака је завршило обуку за обављање посла маникира, педикира, фризера, кројача, шминкера, док су двојица момака завршила обуку за заваривача и неговатеља. Циљ пројекта у оквиру кога су спроведене обуке је побољшање социоекономског положаја ромске заједнице, а посебно Ромкиња, а спроводи га немачка организација ГИЗ у сарадњи са кабинетом потпредседнице Владе РС проф. др Зоране Михајловић.
  • Пре свечане доделе сертификата присутнима су се обратиле др Александра Миловановић, члан Градског већа задужена за здравство и социјалну заштиту, помоћница директорке академије Едукатива Ведрана Станојевић, Славица Васић из организације Бибија и Милена Мустафић, једна од полазница обука.
  • „Град Лесковац је град у којем се негују вредности заједништва и улажу велики напори како би сви грађани који живе на територији града остварили своја права и живели достојанственим животом. На различите начине трудили смо се да ово друштво учинимо праведнијим, а наше ресурсе доступним свима. Укупан износ средстава планиран за финансирање или суфинансирање пројеката удружења у области социјалне заштите из буџета града Лесковца, по конкурсу износи 31 милион динара у складу са Одлуком о буџету града Лесковца. Притом је само у периоду између 2016. и 2020. за финансирање и суфинансирање пројеката из области социјалне заштите издвојено 150 милиона динара“ – подсетила је већница Миловановић на улагања у област социјалне заштите и додала: „Лесковац ће бити међу 11 градова и општина у Србији у којима се обавља преквалификација и едукација Рома у склопу организације ASB и удружења IDC, који у сарадњи са Министарством за рад, запошљавање, борачка и социјална питања реализују програм који за циљ има да допринесе укупном повећању инклузије и запошљавања рањивих категорија, посебно Рома, а који се финансира средствима Владе Републике Србије и Немачке развојне банке KfW.“
  • Ведрана Станојевић се захвалила свима који су учествовали у пројекту, честитала кандидатима који су завршили обуке и поручила им да њихово залаге, истрајност и упорност да их заврше, говори о посвећености и озбиљности коју поседују.
  • Славица Васић из организације Бибија се такође захвалила свим субјектима који су сарађивали у пројекту и рекла да је у три града, где се пројекат спроводи, 50 полазника успешно завршило разне обуке и то 40 жена и 10 мушкараца. Васићева је честитала на успешно завршеним обукама и истакла важност пројекта јер корисницима сертификати остају трајно.
  • „У име свих полазника и своје име се захваљујем свима који су нам омогућили да завршимо обуке. Поручујем свим Ромкињама да ово није ништа страшно, и да уколико имају циљ, све могу успети” – нагласила је Милана Мустафић која је завршила обуку за маникир и педикир – објављено је на званичном сајту Града Лесковца.

Recommended For You

About the Author: Medija centar 016

Ostavite odgovor

%d bloggers like this: