GLAS OSIGURANIKA: Leskovački prof. dr Dragomir Radovanović objavio 200. knjigu

Loading

ПРОФ. ДР ДРАГОМИР РАДОВАНОВИЋ НА ИЗЛОЖБИ СЛИКА ЈЕДНОГ СВОГПРИЈАТЕЉА У ЛКЦ

ЛЕСКОВАЦ – У најновије броју Гласа осигураника, објављена је репортажа новинара Д. Коцића о проф. др Драгомиру С Радовановићу, који је недавно објавио двестоту књигу. Пре неколико дана овом најупорнијем и најлоднијем књижевнику изашла је 201. књига. Неверована број!

Ново виђење:

  • Недавно је изашла из штампе 200. књига проф. др Драгомира С. Радовановића (Кацабаћ, 1948), најплоднијег лесковачког књижевника под  наслов „Мреже паукова“ у издању Српске духовне академије у Параћину, Удружења књижевника Србије-Подружнице УКС за Поморавски округ, Јагодина.
  • – Нимало није случајно да роман носи наслов „Мрежа паукова“, јер је то јасна, али и горка порука да све такве, јаче или слабије мреже, које хватају свој плен без милости, представљају највећу опасност за опстанак људског рода. Изузетна луцидност аутора да то уочи, успротиви му се, разапне га на крст срама, није намера да унизи савремени друштвени развој, већ управо да му помогне да и они паукови који су плели најчвршће мреже око људских судбина буду проказани, огољени, осуђени, уклоњени са друштвене сцене, како би здраво ткиво људског опстајања могло мирно да се развија и јача,каже проф. др Живан Стојковић, познати лесковачки историчар и књижевни критичар.
  • Прву књигу „Стално су будни – зар нису чудни“ Радовановић је објавио 1987. године, у 39. години живота! Половину радног века провео је у текстилној индустрији, где је радио као „обичан радник“, али и директор, а други део радне биографије дуг две деценије исписао је као професор на више факултета и високих школа широм Србије.
  • Драгомир Радовановић, попут познатих српских књижевника, боем је лесковачког кафанског живота. Ту је непревазиђен, остао је велики и увек пожељан у друштву.На наше питање, да ли после овог невероватног рекорда наставити да и даље објављије нове књиге, Радовановић, уз само њему препознатљиви шарм, каже: „Пишем кад немам шта да радим, a док је пријатеља, вина и кафана, ево и мојих нових романа!“
  • Професор Радовановић слови и за великог хуманисту. У време велике поплаве која је задесила један део Србије у Парохијском дому у Лесковцу, организовао је хуманитарно књижевно вече „Дар на дар“, а улазница је била – пакет намирница! И за сам крај једна порука професора Драгомира Драгана Радовановића, коју је прибележио у једној од својих књига: „Ако ме неко пређе једном, он је будала, а ако ме пређе и други пут, онда сам ја будала.“
ПРОФ, ДР ДРАГОМИР С. РАДОВАНОВИЋ У РАДНОМ КАБИНЕТУ

Животни пут

Драгомир С. Радовановић рођен је 7. априла 1948. године у Кацабаћу, општина Бојник. Основну школу је завршио у Кацабаћу и Косанчићу, средњу школу у Лесковцу, студије у Београду, магистрира у Нишу и докторира у Скопљу. Радовановић је доктор економских наука, дугогодишњи професор универзитета. Радовановићев научни и књижевни рад приказан је у књигама ,,Ко је ко у хумору и сатири Југославије’’, ,,Лексикон писаца просветних радника Југославије и Републике Српске и књизи ,,Знаменити Пусторечани’’. Добитник је многобројних признања међу којима је Орден рада са златним венцем. Члан је Удружења књижевника Србије. Живи у Лесковцу.

Recommended For You

About the Author: danilo kocic

Ostavite odgovor

%d bloggers like this: