KOJI ZNACI pokazuju da ste počeli da starite?

Loading

И ОВО ЈЕ ЖИВОТ: ИЗВАНРЕДНА КАРИКАТУРА ЗОРАНА ИЛИЋА, МОГ ШКОЛСКОГ ДРУГА

У ЧАСОПИСУ “Пензија”, између осталог, објављен је прилог о томе који знаци показују да старимо.

Чешће кијамо
Све већи број људи средњег доба пати од алергијског ринитиса, а једна од теорија која објашњава ову појаву каже да наш имунитет слаби што је последица болести, стреса или старења. Други могући узрок је повећано загађење ваздуха, попут угљен-диоксида који успорава механизме чишћења у ноздрвама, па алергени које удишемо тамо остају дуже производећи реакцију.

Више се гојимо
После педесете године, добијамо и до 1,3 килограма годишње и то не само зато што смо физички мање активни, него и зато што губимо мишићну масу. Губитак мишића резултира успоравањем метаболизма па више складиштимо масноће, због чега лекари саветују лагане тренинге.

Имамо све више младежа
Можда мислите да су оне тамно смеђе или црне пеге на вашој кожи мадежи, али када пређете четрдесету процес старења покреће производњу обојених брадавица. Себореичне кератозе су уобичајене, безопасне, често пигментиране израслине на кожи и неретко се могу упалити. Требало би их редовно прегледати, а ако приметите било какве промене, консултујте лекара.

Брже се опијамо
Захваљујући променама у телу брже постајемо припити, будући да јетра која разграђује алкохол успорава свој рад, а бубрези морају дуже да раде да би излучили разграђени алкохол из тела. Алкохол остаје у телу дуже па је потребно мање времена да се осете његови ефекти.

Мушки гласови постају виши, а женски дубљи
Старији глас често је слабији и храпавији, будући да, као и код осталих мишића у телу, процес старења утиче на гласне жице. Старењем се мења и висина гласа, па код мушкараца постаје виши, а дубљи код жена, будући да хрскавица у гласним жицама губи еластичност.

Коришћење гласа најбољи је начин да се успори процес старења, кажу оториноларинголози и саветују певање као редовно одржавање кондиције гласа.

 

Recommended For You

About the Author: danilo kocic

Ostavite odgovor

%d bloggers like this: