SVETSKI DAN Crvenog krsta: Poruka gradonačelnika Leskovca dr Gorana Cvetnovića

Loading

DR GORAN CVETANOVIĆ, GRADONAČELNIK LESKOVCA

Градоначелник Лесковца др сци. мед. Горан Цветановић је, поводом 8. маја, Светског дана Црвеног крста, поручио да је ово дан који нас подсећа да ову организацију чине волонтери, изузетни људи великог срца и њихова несебична дела. ,,Ово је дан када славимо све оне принципе који треба да буду наша идеја водиља сваког дана, а не само данас. Храброст, солидарност, нада и подршка делујућа су снага и покретач сваке заједнице. Ову прилику желим да искористим да позовем све суграђане да се прикључе активностима Црвеног крста у нашем граду, јер најважнији испит који полажемо у животу је испит хуманости.“

  • Од 1948. године, 8. мај се обележава као Светски дан Црвеног крста и слави рођење оснивача највеће и најстарије хуманитарне организације на свету, Анри Динана. Покрет Црвени крст се развијао током времена, а несебични дух помоћи и подршке који влада од самог почетка у свим ситуацијама када је људском бићу потребна помоћ условио је да буде прихваћен дословно у целом свету. На самом почетку 20. века, Динану је уручена Нобелова награда за мир чиме је исписао историју и постао први добитник овог признања.
  • Двадесет петог јануара, по старом календару, односно 6. фебруара по новом, 1876. године, на иницијативу др Владана Ђорђевића, угледног војног лекара, у Дворани београдске општине, основано је Српско друштво Црвеног крста.
  • За првог председника изабран је митрополит Михајло Јовановић, а Управу је чинило неколико угледних грађана тадашње Србије.
  • Своје програмске активности данас Црвени крст Србије реализује захваљујући помоћи 60.000 волонтера и стручном ангажовању 800 запослених у мрежи Црвеног крста Србије.
  • Црвени крст Србије у сарадњи са донаторима реализује 64 различита програма. Приступ организације је универзалан, вођен основним принципима – хуманост, непристрасност, неутралност, независност, добровољност, јединство и универзалност.

 

Recommended For You

About the Author: danilo kocic

Ostavite odgovor

%d bloggers like this: