VLASOTINČANKA Ivana Krainčanić i njene nagrade na manifestaciji “Zalogaj juga”

Loading

Традиционална гастро-туристичка манифестација “Залогај југа” одржана је у петак, 7. маја, у етно комплексу “Константинов конак”, на Винику, у Нишу. Такмичење је организовано у две категорије: национална кухиња и припремање рибље чорбе у котлићу. Национални мени је употпуњен традиционалним српским питама и колачима.

  • У кулинарском знању, способностима и вештинама се огледало тридесетак екипа, међу којима је била Ивана Краинчанић са својим тимом. Она се такмичила у категорији националне кухиње. Ивана Краинчанић је на овом такмичењу освојила златну медаљу за презентацију и асортиман, сребрни пехар у укупном пласману и куварску ленту, за коју каже да је круна њеног досадашњег рада. Ово признање додељује Удружење угоститељских и туристичких посленика Ниш, чији је она члан од 2017. године.
  • Свако ко прати рад Иване Краинчанић, ко је пробао њене слатке и слане специјалитете, њена традиционална и модерна јела, није изненађен успесима које постиже на сваком такмичењу на коме учествује. Ивана је себе пронашла у кулинарству и гастрономији. Захваљујући знању, вештини и креативности њене ђаконије, јела, торте и друге посластице постају права мала уметничка дела. Брижно од заборава чува наша национална јела, ужива у припреми традиционалних јела овог краја, експериментише са различитим кухињама из целог света. Успела је све то да споји у својој кухињи и да препознатљиви печат свему што њене веште руке направе. Зачинско биље и поврће које користи је веома често из њене баште.
  • Занимало нас је која јела је спремала за такмичење у Нишу. “Правила сам јела од коприве, сремуша и шљива, које су наше национално воће. Највећу пажњу је привукао гологлавник, старинско јело од катмер кора, свињске масти, кукурузног брашна и коприва. Поред њега, за жири и остале такмичаре је био занимљив паприкаш од сувих шљива са луком, белим вином и дивљим ориганом, као и наш традиционални пасуљ пребранац са додатком сремуша. Веома је био занимљив и гулаш од пилетине, сувих шљива и дивљих печурака. Овај гулаш представља спој традиционалне и модерне кухиње”, објашњава нам Ивана Краинчанић.
  • Велику пажњу је изазвао и њен десерт за који је одабрала веома укусну питу са сувим шљивама.
  • Правила је и четири врсте пита од суканих кора, са сиром, спанаћем, сремушом и купусом.
  • С обзиром да жири оцењује изглед јела, укус и начин презентације, Ивана је посебну пажњу поклонила и аранжирању хране. Део аранжмана на њеном столу биле су и земљане посуде, тканице и лејке.
  • Према речима Анчице Димитријевић, председнице Удружења угоститељских и туристичких посленика Ниш, број такмичарских екипа је ове године прилагођен епидемиолошкој ситуацији и био је мањи него ранијих година. Али то, по свему судећи, није утицало на квалитет припремљених јела и њихову разноврсност.

Извор: лист Власина

НАПОМЕНА:

 „Овај садржај је део пројекта који је суфинасирала општина Власотинце. Ставиви изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.“

Recommended For You

About the Author: danilo kocic

Ostavite odgovor

%d bloggers like this: