OSNOVNI SUD LESKOVAC: NA REŠAVANJU VIŠE OD 25.000 PREDMETA!

Loading

LESKOVAC – Osnovni sud u Leskovcu nedavno je dobio osam novih sudija, što će u predstojećem periodu doprineti smanjenju broja narešenih predmeta. Naime, više od 25 hiljada predmeta koji čekaju na rešavanje, 73 odsto su iz parnične materije, a upravo oni u najvećoj meri opterećuju rad Osnovnog suda, objavila je TV Leskovac.

  • Od ukupnog broja nerešenih predmeta, više od 15 hiljada je iz parnične materije, dok ostali pripadaju krivičnoj, izvršnoj i ostavinskoj. Zatim ima nerešenih predmeta koji se tiču radnih sporova, kao i onih koji su vezani za porodične odnose. Kada je reč o predmetima koji na rešenje čekaju duže od tri godine, njihov broj iznosi 1284.
  • To je negde 5,1 procenat od ukupnog broja predmeta, što u poređenju sa stanjem u drugim sudovima u Republici Srbiji nije velika brojka – rekao je u izjavi za TV Leskovac Novica Dimitrijević, zamenik predsednika Osnovnog suda u Leskovcu.
  • Naš sagovornik dodaje da je pandemija izazvana kovidom 19 uticala na rad ove ustanove. Prethodne godine je za vreme trajanja vanrednog stanja došlo do odlaganja pojedinih sudskih postupaka, koji su potom zakazivani u julu i avgustu, zbog čega je obim posla sudija u tom periodu bio znatno povećan.
  • Sve sudije su rešavale prosečno oko 40 predmeta na mesečno, što je 70 odsto više nego što je normom predviđeno – ističe Dimitrijević.
  • Osam nedavno zaposlenih sudija stupilo je u radni odnos početkom ovog meseca. Sedmoro njih angažovano je na rešavanju predmeta iz parnične materije, dok je jedan zadužen za predmete iz krivične. U Osnovnom sudu u Leskovcu sada je zaposleno 39 sudija.

Recommended For You

About the Author: danilo kocic

Ostavite odgovor

%d bloggers like this: