MR PERICA PEŠIĆ, PROFESOR I PISAC: POGLED SA HISARA, RAZGLEDNICA

Loading

 

ЛЕСКОВАЦ – Познати лесковачки писац мр Перица Пешић проследио нам је неколико изузетно занимљивих фотографија које је назвао “Поглед са Хисара”.

Недавно је изашла нова књига „У кругу нуле“ мр Перице Пешића, познатог и изузетно талентованог лесковачкoг писца, који су успешно огледао у готово свим књижевним радовима.  Рад овог успешног писца представљен је у студијама Д. Коцића „Лесковачки писци – трагови и трагања“ и “Лесковачки писци – библиографије и коментари“.

ПЕРИЦА ПЕШИЋ (Мирошевце, Лесковац 1950) – Перица Пешић рођен је 1950. године у Мирошевцу, општина Лесковац. Средњу школу је завршио у Лесковцу. Дипломирао је на Технолошком факултету у Скопљу (Македонија), а магистрирао на Природно-математичком факултету у Нишу, студијска група за хемију. Живи и ради у Лесковцу. Бави се научно-истраживачким и књижевним радом. Члан је Српског хемијског друштва, Удружења писаца општине Лесковац и Књижевне заједнице. Од дванаесте године пише кратке књижевне форме, црта карикатуре и сакупља народне умотворине. Песме је објављивао у листовима Трибина младих, АИК, Наша реч, Борба и Помак, као и у часописима Освит и Наше стварање. Хаику песме су му се појављивале у листу Маслачак (Ниш) и Шкољка (Подгорица), а хумористичко-сатиричне прилоге објављивао у листовима АИК, Лесковачки дневник (новине ђачке), Нашој речи, Помаку, Јесењину, Политици, Јежу, Нашем стварању и Остену (Скопље).

Мр Перица Пешић је заступљен у књигама: Сатире IV (избор са конкурса), Библиотека Радоје Домановић, Велика Плана и ИШ Стручна књига, д.д. Београд 1997. године, Зборнику радова лесковачких писаца (Удружење писаца, 1998. године), Ко је ко у нашем хумору, сатири и карикатури (Ошишани јеж, Београд, 1998. године), Глубочици између обала 2003. (КК „Глубочица“, Лесковац). Заступљен је и у књизи Синђелићеве чегарске ватре (Глас корена, Ниш, 2002), Извајаним мислима (афоризми домаћих аутора – избор), Центар за културу и уметност, Алексинац, 2002. године), Анђео име пламен (Књижевна заједница Југославија, Београд, 2003), Гарави сокак (КК ,,Мирослав Мика Антић’’, Инђија, 2003). Био-библиографски мр Перица Пешић представљен је у књизи Лексикон писаца лесковачког краја (КК ,,Глубочица’’, Лесковац, 2003. године).[1]

У књизи Афродизми[2] у одељку ,,О homo satirikusu’’ наводи још неколико занимљивих података о Пешићу. Као дипломирани инжењер заснива радни однос у Прехрамбеној индустрији ,,Тома Костић’’ у Лесковцу 15. јануара 1976. године. Био је шеф производње и дао је велики допринос иновацији и рационализацији производње и супституцији скупих увозних сировина домаћим. Учествовао је на већем броју научних скупова у земљи и иностранству.

%

Године 2016. у издању Удружења писаца „Легар“ из Ниша изашла је збирка песма мр Перице Пешића Низоводно од срца у којој је, између осталог, о аутору записано:

Од октобра 1986. године радио је на Технолошком факултету у Лесковцу као асистент на предмету хемија, а октобра 1993. године прелази на Вишу техничко-текстилну школу (ВТТШ) у Лесковцу на радно место вишег предавача Опште и Аналитичке хемије.

Последипломске студије уписао је 1985. године на Филозофском факултету у Нишу – данашњи Природно-математички факултет –студијска група хамија где је и стекао звање магистра из области хемијских наука.

(…) Од стране пертијско-породичног руководства ВТТШ најпре је лишен радног места, а затим и права на рад. Августа 2004. године отеран је на Тржиште рада, са 55 година живота и 28 година радног стажа, самохрани отац. Судска правда није га стигла. Као незапослено лице, тихо је умирао, али је преживљавао 12 година захваљујући милости и дару драгог Бога, генима предака, деци, струци и моралној и свакој другој подршци људи: супружника Душанке и Јована Коцића и Персе и Драгића Јовића, мр Владе Бранковића, дипл. инж. Срђана Јовановића и инжењера Љубинка Бранковића, Новица Спасића, Јована Ђорића и рођака Милета Трајковића.

КЊИЖЕВНИ РАД: Од своје 12 године пише кратке књижевне форме, црта карикатуре и сакупља народне умотворине. Објавио је збирке: Испод свода плавог (песме за децу), Удружење писаца Лесковац 2004. године; Афродизми (сатира), ауторско издање, Ниш 2004. године; Испеванка (Песмарица), ауторско издање, Ниш 2012. године и Низводно од срца (Удружење писаца „Чегар“ – Ниш и ауторско издање, Лесковац 2016)

Објавио 14 научних и 2 стручна рада у часописима од националног и међународног значаја, а 24 научна рада саопштио је на скуповима националног и међународног карактера. Објавио је и Теоријске основе из Опште хемије (наставни уџбеник), ВТТШ, Лесковац 1996. године; друго, допуњено издање 1999. године, а урадио је и две рецензије уџбеника Хемије за студенте виших школа.[3]

%

Стихове Перице Пешића карактеришу све одлике истинске поетске речи. Игра, хумор и машта су њихове битне одлике. То је примарно поезији традиционалног, змајевског стила и манира. Аутор комуницира с малим читаоцима као једнак с једнаким; дете је његов саиграч. Његово обраћање незрелом читаоцу не подразумева спуштање на разумну раван критике, већ уздизање на ниво детета. Извесно, по среди је творевина која пружа малом реципицијенту задовољство и естетски ужитак; која задовољава читаочеве потребе за лепим али и васпитним, сазнајним и моралним.[4]

%

Пред нама је одштампана књига, 2004. године, са 79 песама подељених у седам циклуса. Наслови циклуса су и порука и повод да се прочитају песме: Истина, Балада о љубави, Време учења, Слике дана, Љубав за све, Испод свода плавог (тек је на шестом месту) и Перица у коме је његов родослов.[5]

Као образован писац пун је маште. Његово срце дише и казује своја осећања користећи и биографска присећања. Зато и песме имају фабулу. И баш та садржина је у споју неоромантизма и савременог реализма.

Литература овакве врсте увек ће живети у срцима и деце и одраслих. И име песника Перице Пешића трајаће у литератури.

[1] Подаци преузети из књиге П. Пешића Испод свода плава, песме за децу, Удружење писаца 2004.

[2] П. Пешић, Афродизми, издање аутора, 2004. године.

[3] П. Пешић, Низводно од срца, издавачи Удружење писаца „Чегар“, Ниш и ауторско издање, 2016.

[4]Проф. др Тихомир Петровић, рецензија (одломак) објављен у књизи  П. Пешића Испод свода плавог, Удружење писаца Лесковац 2004.

[5] Станко Ђорђевић, Испод свода плавог, песме за децу Перице Пешића, Удружење писаца 2004, Помак, бр, 27/28, децембар 2004, стр. 38.

Recommended For You

About the Author: danilo kocic

Ostavite odgovor

%d bloggers like this: