PROF. DR DRAGOMIR RADOVANOVIĆ, leskovački književnik: “Mreže paukova”, roman, prikaz

Loading

 

ПРОФ. ДР ДРАГОМИР С. РАДОВАНОВИЋ, НАЈПЛОДНИЈИ ЛЕСКОВАЧКИ КЊИЖЕВНИК

Уметност приповедања у роману „Мреже паукова“ (Драгомир С. Радовановић: „Мреже паукова“, роман, први том (Српска духовна академија, Параћин, Удружење књижевника Србије, Београд – Подружница УКС за Поморавски округ, Јагодина, 2021)

 • Лесковачки књижевник, проф. др Драгомир С. Радовановић, обимом свога књижевног умећа (више од двестотине објављених дела) стекао је углед несумњиво плодног и талентованог аутора. Међутим, величина дела проф. Радовановића није у обимности (иако ни тај податак не треба сметнути с ума), него у разноврсности и умећу приповедања – успешно пише романе, драме, приповетке, сатиричне приче, афоризме, песме…
 • Комплетно Радовановићево стваралаштво припада тзв. „стварносној прози“, како је уочи даровити књижевни критичар Мирослав Димитријевић. Другим речима, у његовим делима све је толико јасно, уврљиво, да се чита као „догађај дана“, као „отворена књига“ и као „буквар-литература“.
 • Проф. Радовановић, доктор економских наука, могао би да каже оно што је давно за себе изрекао Антон Павловић Чехов, лекар по професији, да му је „медицина законита жена, а књижевност љубавница“. Ова занимљива оцена никако не би смела да се протумачи као Радовановићев бег од економије, која је била и део његовог професорског позива. Напротив, тиме се бавио срдачно, зналачки и дуго, а то чини и сада, у данима „трећег доба“. Као потврда, довољно је поменути да је објавио тридесет стручних књига и велики број научних саопштења, чланака и студија (до 2020), како је наведено у „Прегледу“ објављених радова (додатак „Мреже паукова“).
 • Ипак, литература је била и остала „успутно-главна“ деоница стваралачког рада проф. Радовановића. Бележимо године када је објавио и и више од десетак књига. То је такође свјеврсни рекорд који у савременој српској књижевности, усуђујемо се да констатујемо, нико није остварио!
 • Већ поменути М. Димитријевић, аутор „Поговора“ романа „Мреже паукова“, први том (Српска духовна академија, Параћин, Удружење књижевника Србије, Београд – Подружница УКС за Поморавски округ, Јагодина, 2021) у тзв. књижевнике старије српске генерације, који спадају у класике српске књижевности, поред Ивана Ивановића, Саше Хаџи Танчића и других, уврстио је још једног „јужњака“ наше литературе – Драгомира С. Радовановића, „који по свом квалитету стваралаштва стоји уз раме поменутим репрезентима.“
 • Роман „Мреже паукова“ – иако не без слабости (попут бројних коректорских и лекторских непрецизности, што је грех издавача, а не аутора) – пример је како се пишу дела која се лако могу да претворе у узбудљиву серију или изванредно филмско остварење. Овде, у ствари, ништа није изван свакодневице, догађаји су уверљиви, ликови јасно профилисани, упечатљиви, а главна тема је „борба малог човека“ против зла који је био и остао даноноћа мора од које се често побољева и намах умире.
 • Аутор је роман (више од 300 страна) профилисао у више поглавља (Врх, Високо образовање, Здравство, Тендер, Судство). Неке од слика су толико уверљиве и потресне да код читалаца изазивају потребу да се бори против неправде, која је присутна буквално на сваком кораку, у свим временима, у свако доба дана-ноћи и да свом снагом штити тог малог човека из нашег сокака.
 • Роман, писан у другом лица, има јасну приповедачку-биографску ноту и прецизну ауторову смелост да о савременом тренутку наше стварности приповеда „отворених очију“, указујући на невероватне сплетке и личности чији је „врховни командант“ – новац!
 • Због обимности дела, оцена аутора „Поговора“ да је „Радовановић српски Балзак“, делује више него уварљиво. М. Димитријевића закључује – и ту бих се у потпуности сложио – „да је овим романом, али и свим другим бројним делима, реч о „надвременском књижевнику“, чије је стваралаштво толико занимљиво да га треба читати и подробно проучавати, јер је реч о упечатљививим сликама из раније стварности, али и нашег времена.

Данило Коцић

ПРОФ. ДР ДРАГОМИР С. РАДОВАНОВИЋ: ЖИВОТНИ ПУТ

 • Драгомир С. Радовановић рођен је 7. априла 1948. године у Кацабаћу, општина Бојник. Основну школу је завршио у Кацабаћу и Косанчићу, средњу школу у Лесковцу, студије у Београду, магистрира у Нишу и докторира у Скопљу.
 • Радовановић је доктор економских наука, дугогодишњи професор универзитета. Радовановићев научни и књижевни рад приказан је у књигама ,,Ко је ко у хумору и сатири Југославије’’, ,,Лексикон писаца просветних радника Југославије и Републике Српске и књизи ,,Знаменити Пусторечани’’.
 • Добитник је многобројних признања међу којима је Орден рада са златним венцем.
 • Члан је Удружења књижевника Србије. Живи у Лесковцу.

Recommended For You

About the Author: Medija centar 016

Ostavite odgovor

%d bloggers like this: